تاریخ انتشار : دوشنبه 23 بهمن 1402 - 8:44
کد خبر : 148491

انتخابات پاکستان و چند نکته

پیروزی عمران خان در انتخابات ۴۹ درصدی

پیروزی عمران خان در انتخابات ۴۹ درصدی

آرمان شرق-گروه بین الملل:دوازدهمین انتخابات عمومی سراسری در پاکستان در طی ۷۶ سالی که از تاسیس آن می گذرد روز پنج شنبه مورخ ۱۹ بهمن ۱۴۰۲ برگزارشد. رقابت در این انتخابات بر سر تصاحب ۲۶۵ کرسی شورای ملی و ۵۹۰ کرسی مجالس ایالتی بود. بر اساس اعلام یک نهاد نظارتی غیر دولتی میزان مشارکت در این انتخابات ۴۸% بوده است. از جمعیت پاکستان حدودا ۵/۲۴۱ میلیون نفری پاکستان حدود ۱۲۸ میلیون نفر واجد شرایط رای دهی بوده اند.

پیروزی عمران خان در انتخابات ۴۹ درصدی

 

آرمان امروز-سرویس بین الملل: دولت پاکستان با دفاع از عملکرد خود در برگزاری انتخابات سراسری، انتقادهای خارجی در مورد وجود تقلب و بی‌نظمی در رأی‌گیری روز پنجشنبه و نیز محدودسازی خدمات تلفن همراه در این کشور را رد کرد.

وزارت امور خارجه ایالات متحده گفته بود که رأی‌گیری روز پنجشنبه در پاکستان با اعمال محدودیت‌های نابجا بر آزادی بیان، تشکل و تجمع مسالمت‌آمیز برگزار شده است و اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که از نبود زمینه بازی برابر به دلیل ناتوانی برخی چهره‌های سیاسی در رقابت انتخاباتی پاکستان متاسف است. وزارت امور خارجه پاکستان در واکنشی تند به این اظهارات در روز شنبه ۱۰ فوریه (۲۱ بهمن) تأکید کرد که انتخابات پارلمانی در این کشور به صورت «سالم و موفقیت‌آمیز» برگزار شده است.

این وزارتخانه گفته که «لحن منفی» موجود در برخی اظهارنظرهای خارجی درباره انتخابات باعث شگفت‌زدگی است، زیرا در این اظهارات نه موضوع پیچیده بودن روند انتخابات در پاکستان در نظر گرفته شده است، نه این موضوع که ده‌ها میلیون پاکستانی با بهره‌مندی از حق رأی خود، «آزادانه و مشتاقانه» در انتخابات شرکت کردند. در بیانیه وزارت خارجه پاکستان آمده است: «این واقعیت انکارناپذیر نادیده گرفته شده که پاکستان انتخابات سراسری را به صورت مسالمت‌آمیز و موفقیت‌آمیز برگزار کرده و در این در حالی است که با تهدیدات امنیتی جدی عمدتاً ناشی از تروریسم حمایت شده خارجی روبرو بوده است.»

دولت پاکستان در پاسخ به انتقادها در مورد قطع اینترنت گفته است که هیچ گونه قطعی اینترنت در سراسر کشور در کار نبوده و «تنها خدمات تلفن همراه برای جلوگیری از حوادث تروریستی در روز رأی‌گیری به حالت تعلیق درآمده است».

یک گروه ناظر از کشورهای همسود از مقامات انتخاباتی پاکستان به دلیل برگزاری انتخابات به‌رغم حملات متعدد تمجید کرده و در عین حال گفته گزارش‌هایی مبنی بر ارعاب و خشونت علیه نامزدها، اصحاب رسانه و سایر شهروندان دریافت کرده است.

این گروه بدون نام بردن از هیچ حزبی، اعلام کرد که به ویژه گزارش‌هایی مبنی بر دستگیری و بازداشت «هواداران و اعضای یک حزب سیاسی اصلی» دریافت کرده است.

در انتخابات روز پنجشنبه، هیچ حزب سیاسی اکثریت را به دست نیاورد و نامزدهای مستقلی که از حمایت عمران خان، نخست وزیر پیشین و زندانی کنونی برخوردار بودند، در شمارش آرا پیشی گرفتند.

این موضوع رقیب اصلی خان، یعنی نواز شریف، نخست وزیر سه دوره دولت پاکستان را مجبور کرد تا برنامه‌های خود برای تشکیل یک دولت ائتلافی را اعلام کند. خان به دلیل محکومیت‌های جنایی رد صلاحیت شد و از نامزدی در انتخابات بازماند.

نامزدهای مورد حمایت تحریک انصاف پاکستان یا پی‌تی‌آی، حزب متبوع عمران خان، ۱۰۰ کرسی از ۲۶۶ کرسی مجلس ملی را به دست آورده‌اند در حالی که حزب مسلم لیگ پاکستان به رهبری نواز شریف ۷۱ کرسی کسب کرده است.

روز شنبه، گوهر خان، رئیس حزب تحریک انصاف، مقامات را به تقلب در شمارش آرا متهم کرد اما گفت با وجود این حزب او همچنان دولت را تشکیل خواهد داد. او به حامیانش اطمینان داد که عمران خان به زودی پس از آزادی در میان آنها خواهد بود، اما نگفت که خان چگونه از زندان بیرون می‌آید.

همچنین روز شنبه، رهبر یک حزب سیاسی به نام محسن داور در اثر تیراندازی افراد ناشناس در ایالت وزیرستان در شمال غرب کشور زخمی و دو افسر پلیس نیز کشته شدند.

زاهد خان، یکی از مقامات پلیس گفت که خشونت در وزیرستان شمالی زمانی آغاز شد که محسن داور و هوادارانش در اعتراض به تأخیر در اعلام نتایج انتخابات، در حال راهپیمایی به سمت یک مرکز ارتش بودند.

انتخابات پاکستان و چند نکته

انتخابات پاکستان و چند نکته

دولت آتی در پاکستان به طور طبیعی باید ائتلافی باشد. ثبات در دولت و اجماع در تصمیمات، اولویت های اولیه دولت آتی به نظر می رسند. این می تواند ناپایداری، احتمالا ضعیف بودن دولت و افزایش شکنندگی را به ویژگی بارز دولت مذکور تبدیل کند.

دوازدهمین انتخابات عمومی سراسری در پاکستان در طی ۷۶ سالی که از تاسیس آن می گذرد روز پنج شنبه مورخ ۱۹ بهمن ۱۴۰۲ برگزارشد. رقابت در این انتخابات بر سر تصاحب ۲۶۵ کرسی شورای ملی و ۵۹۰ کرسی مجالس ایالتی بود. بر اساس اعلام یک نهاد نظارتی غیر دولتی میزان مشارکت در این انتخابات ۴۸% بوده است. از جمعیت پاکستان حدودا ۵/۲۴۱ میلیون نفری پاکستان حدود ۱۲۸ میلیون نفر واجد شرایط رای دهی بوده اند. بر اساس اعلام کمیسیون انتخابات پاکستان از مجموع ۲۶۴ کرسی شورای ملی که تا کنون وضعیت آنها مشخص شده، تعداد ۱۰۱ کرسی به کاندیداهای مستقل اختصاص یافته که گرایش ۹۳ نفر از آنان به تحریک انصاف عمران خان می باشد(این افراد متعاقب اعلام نهایی نتایج سه روز فرصت دارند تا به یکی از احزاب پیوسته و یا مستقل بمانند. این موضوع رقابت احزاب اصلی در جذب این افراد خواهد بود)، ۷۵ کرسی حزب مسلم لیگ نواز شریف، تعداد ۵۴ کرسی حزب مردم و جنبش مهاجر قومی پاکستان ۱۷ کرسی بیشترین تعداد را کسب و دیگر احزاب بین ۱ تا ۴ کرسی را تا کنون تصاحب کرده اند. (عمران خان رهبر تحریک انصاف در سال گذشته به دنبال برخی ناآرامی های اجتماعی که متعاقب اختلاف نظر جدی وی و رهبری ارتش صورت پذیرفت، دستگیر و بر اساس رای قضایی روانه زندان گردید. بسیاری از چهره های مطرح حزب ناگزیر از رها کردن حزب شدند. حزب وی امکان مشارکت مستقیم در انتخابات را از دست داد و وابستگان به آن در قالب کاندیداهای مستقل در انتخابات اخیر شرکت کردند).

نکات زیر به فهم بهتر نتایج انتخابات و شرایط آتی کمک خواهد کرد:

  • در طول ۷۶ سال گذشته هیچ نخست وزیر منتخبی موفق به تمام کردن دوره ۵ ساله قانونی خود نگردیده است.
  • نتیجه انتخابات بر خلاف همه ارزیابی های قبل، تصویر متفاوتی را در مقابل همگان قرار داد. رهبر حزب مسلم لیگ نواز خود را برای سخنرانی پیروزی و تشکیل مستقلانه دولت آتی در صبح روز بعد از انتخابات آماده ساخته بود، اما هیچ حزبی موفق به اخذ اکثریت مورد نیاز برای تشکیل دولت مرکزی آتی به صورت مستقل نگردید، هر چند در مورد مجالس ایالتی موضوع قومیت و پیوندهای برخواسته از جامعه فئودالی و صنعتی حرف اول را زد.
  • قدرت رسانه های اجتماعی و فضای مجازی به ابزار اصلی حزب تحریک انصاف مبدل شد تا با استفاده از نسل جوانی که متاثر از پوپولیسم مورد تاکید عمران خان بودند نتیجه متفاوت از ارزیابی ها را رقم بزنند. این نتیجه ثابت کرد که حزب تحریک انصاف و رهبر آن برخوردار از یک پایگاه حمایتی واقعی است.
  • بر اساس اعلام برنامه توسعه سازمان ملل متحد پاکستان دارای یکی از جوان ترین جوامع بوده و ۶۴% از کل جمعیت پاکستان زیر ۳۰ سال و ۲۹% آن بین ۱۵ تا ۲۹ سال می باشند.
  • Deep State جایگاه عمران خان و مخالفت روزافزون با خود به ویژه در لایه های مختلف جامعه را دست کم پنداشته بود. باید دید که آیا این موضوع در محیط داخلی ارتش این کشور هم اثرگذار خواهد بود؟
  • دولت آتی در پاکستان به طور طبیعی باید ائتلافی باشد. ثبات در دولت و اجماع در تصمیمات، اولویت های اولیه دولت آتی به نظر می رسند. این می تواند ناپایداری، احتمالا ضعیف بودن دولت و افزایش شکنندگی را به ویژگی بارز دولت مذکور تبدیل کند.
  • علیرغم گرایشات اسلامی در این کشور، احزاب مذهبی موفقیتی در جلب نظر مردم نداشتند و کم ترین میزان کرسی ها را به دست آوردند. این ناباوری به توان احزاب اسلامی برای اداره امور در این کشور پدیده جدیدی نیست.
  • پاکستان در حال حاضر با مشکلات بی شماری دست و پنجه نرم می کند که اقتصاد شکننده آن مهم ترین نگرانی است. بی ثباتی سیاسی، تروریسم، افزایش بیکاری، تورم فزاینده، قطع برق و گاز و مسائل بهداشتی از جمله چالش هایی هستند که دولت آتی باید آنها را مهار کند. بر اساس اعلام بانک مرکزی این کشور، بدهی خارجی آن در سپتامبر ۲۰۱۳ رقم ۱۲۸ میلیارد دلار بوده است. پاکستان از سال ۱۹۵۸ تا کنون ۲۳ بار از صندوق بین المللی پول وام گرفته است.
  • باید دید کدامیک از چالش های اساسی پاکستان (حل معضلات اقتصادی، استقرار ثبات سیاسی و یا مهار ناآرامی های امنیتی) در الویت رسیدگی قرار گرفته و کدام نهاد بنای اعمال مدیریت واقعی را خواهد داشت؟

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.