تاریخ انتشار : جمعه 4 فروردین 1402 - 8:28
کد خبر : 126767

ایران چگونه به زیاده‌خواهی علی‌اف پایان می‌دهد؟

ایران چگونه به زیاده‌خواهی علی‌اف پایان می‌دهد؟

آرمان شرق-گروه بین الملل:برخلاف گذشته تمامی شواهد و قراین نشان‌گر آن است که به هیچ عنوان این بار تهران نمی‌تواند نظاره‌گری منفعل باشد. هشدار‌های چندباره، برگزاری رزمایش و اخیرا نمایش جنگنده‌های ایرانی در نواحی مرزی آذربایجان از جمله نمود‌هایی هستند که نشان می‌دهند ایران نمی‌تواند همانند سابق نظاره‌گر بی‌طرف باشد.

ایران چگونه به زیاده‌خواهی علی‌اف پایان می‌دهد؟

افکار عمومی ایرانی نیز تا حدی زیادی موافق نشان دادن ضرب شست به الهام علی‌اف هستند. از دیدگاه برخی از ناظران سیاسی نیز سکوت و مدارای تهران در برابر باکو می‌تواند زمینه‌ساز گستاخی فزآینده‌تر رئیس‌جمهور باکو باشد. اگر جمهوری آذربایجان پاسخ قاطع و ضربتی ایران را در قالب چند حمله موشکی ببیند، احتمالا از میل به توسعه‌طلبی خود دست خواهد کشید. در سطح بین‌المللی نیز سناریوی فوق چندان مورد استقبال نخواهد بود

فرارو- همزمان با به صدا در آمدن ناقوس‌های یک جنگ جدید میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری موضوع ورود ایران به میان بحران در کانون توجهات قرار گرفته است. تمامی شواهد و قراین از این امر حکایت دارند که بر خلاف جنگ سپتامبر ۲۰۲۰ میان نظامیان باکو و ایروان، این بار داستان برای تهران معنایی متفاوت دارد. جمهوری اسلامی ایران، طی هفت ماه گذشته نیز به وضوح نشان داده، نمی‌خواهد بازیگری منفعل در عرصه معادلات میدانی باشد.

اظهارات تهدیدآمیز الهام علی‌اف در چند وقت اخیر و گزارش‌های منتشر شده از سوی رسانه‌ها و دولت ارمنستان، وقوع جنگ جدید را بیش از هر زمان دیگری محتمل کرده است. اگر در جنگ ۴۴ روزه سپتامبر ۲۰۲۰ منازعه بر سر قره‌باغ کوهستانی بود، این بار باکو ایجاد کریدور زنگزور –لاچین در جنوب ارمنستان را هدف گذاری کرده است. کریدور و منطقه‌ای که مستقیما با امنیت، منافع و جایگاه ژئوپلتیکی ایران در قفقاز جنوبی ارتباط پیدا می‌کند.

علی‌اف، با حمایت متحدان اصلی خود یعنی ترکیه و اسرائیل، اجرایی کردن “دالان بین‌المللی تورانی” را در سر می‌پروراند. تمرکز او بر ایجاد دالان «زنگزور- لاچین» یعنی شاه‌راه ارتباطی برای پیوند آسیا و اروپا است. سیونیک از شرق توسط جمهوری آذربایجان و از غرب توسط نخجوان احاطه شده است و فقط مرز ۴۴ کیلومتری از جنوب با جمهوری اسلامی ایران دارد. این منطقه علی رغم این‌که ارمنستان را به منطقه قره باغ کوهستانی متصل می‌کند، برای ایران از اهمیتی استراتژیک برخوردار است.

در صورت کنترل باکو بر این استان، عملا بخشی از راه ارتباطی ایران با ارمنستان و به تبع آن ارواسیا و اروپا در اختیار جمهوری آذربایجان و متحدان‌اش قرار می‌گیرد. این مسیر محل سالانه میلیون‌ها دلار تجارت خارجی ایران با همسایگان و حتی کشور‌های اروپایی است. کنترل باکو بر استان سیونیک می‌تواند به کانونی برای حضور نظامی اسرائیل در مرز شمالی ایران در منطقه زنگزور تبدیل شود. کنترل این منطقه موجب خواهد شد که آنکارا و باکو دست بالا را در زمینه انرژی و ترانزیتی نسبت به تهران داشته باشند.

افزون بر این موارد، از نگاه ایران تصرف استان سیونیک می‌تواند مقدمه‌ای برای تصرف کل کشور ارمنستان و برهم خوردن موازنه قوا در منطقه باشد. همچنین، ایجاد کریدور موردنظر باکو به معنای حذف تهران از ژئوپلتیک قفقاز و بسته شدن تنها دالان مستقیم ارتباط سرزمینی ایران با اروپا خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران با آگاهی از این مسائل، طی ماه‌های بعد از مرداد سال گذشته (۱۴۰۱) که انگیزه باکو برای تصرف استان سیونیک آشکار شد، با صراحت رویکردی تقابلی را در پیش گرفته است.

برگزاری رزمایش سپاه در منطقه عمومی رود ارس و تمرین عبور از مرز، افتتاح کنسول‌گری ایران در شهر قاپان استان سیونیک ارمنستان و هشدار‌های چندباره با دولت جمهوری آذربایجان مبنی بر مخالفت ایران با هر گونه تغییر در مرز‌های ژئوپلتیک منطقه، از جمله اقدامات جدی تهران بوده است. در جدیدترین کنش نیز همزمان با جدی شدن احتمال وقوع جنگ، جنگنده‌های F۴ و F۱۴ ارتش جمهوری اسلامی بر فراز آسمان شمال غرب ایران و در نواحی نزدیک به مرز‌های ارمنستان، باکو و نخجوان به پروزا در آمده‌اند. نمایشی که می‌توان معنای هشدار جدی تهران به باکو را از آن مورد بازخوانی قرار داد.

در میانه روند و تحولات اخیر این پرسش جدی قابل طرح است که در صورت وقوع حمله جمهوری آذربایجان به ارمنستان، واکنش احتمالی ایران چه خواهد بود؟ پاسخ به این پرسش می‌تواند ترسیم کننده احتمالاتی مختلف و چند سطحی باشد. احتمالاتی که می‌توان آن‌ها را در قالب چهار سناریو مورد ارزیابی و بررسی قرار داد.

سناریوی اول: جنگ تمام‌عیار و مداخله گسترده

ورود تمام عیار و مداخله مستقیم در میدان درگیری احتمالی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان یکی از سناریو‌های محتمل خواهد بود. مفروض سناریوی حاضر این است که جنگ جدید احتمالی میان باکو و ایروان، از چنان اهمیتی برای تهران برخوردار است که تمامی امکانات و ابزار‌های خود را برای مقابل با زیاده‌خواهی الهام علی‌اف به کار خواهد گرفت.
در چارچوب سناریوی فوق، ایران با اعلان جنگ به جمهوری آذربایجان، در درگیری جدید احتمالی میان دو کشور در کنار ارتش ارمنستان قرار خواهد گرفت. حتی این امکان وجود دارد که نیرو‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران در نواحی جنوبی استان سیونیک ارمنستان مستقر شوند. یکی دیگر از احتمالات در چارچوب این سناریو، انعقاد قرارداد دو جانبه همکاری نظامی میان ایران و ارمنستان خواهد بود تا ایروان اجازه ورود قوای نظامی ایرانی را به نواحی جنوبی سرزمین خود صادر کند.

هر چند این سناریو بر روی کاغذ می‌تواند در مقام یک احتمال مطرح باشد، اما در عرصه میدانی تحقق آن بسیار دشوار خواهد بود. اعلام جنگ ایران به باکو و ورود فراگیر به منازعه احتمالی، به معنای برافروخته شدن جنگی تمام عیار در منطقه خواهد بود که می‌تواند بازیگران متعددی را وارد بحران کند. این سناریو تبعات بسیار گسترده‌ای را می‌تواند به همراه داشته باشد. حتی امکان وقوع یک بحران بزرگ در سطح جهانی نیز می‌تواند قابل پیش‌بینی باشد.

سناریوی حاضر تا حدود زیادی ایدئالیستی و بدبینانه است که چندان انطباقی با واقعیات میدانی و معادلات موازنه قوا در سطح منطقه‌ای ندارد. اسرائیل و لابی‌های ضدایرانی، مهم‌ترین طرفداران چنین سناریویی خواهند بود؛ یعنی شرایطی که تهران وارد یک جنگ فراگیر و ناخواسته شود که از بستر آن فرصت‌های برای افزایش فشار‌ها بر ایران متولد شود.

به نظر می‌رسد استراتژیست‌های ایرانی نیز موافق چنین حالتی از ورود ایران به جنگ میان ایروان و باکو نخواهند بود. البته این امر بدین معنا نیست که چنین گزینه‌ای از روی میز کاملا خارج است. در سطح فرامنطقه‌ای نیز اعم از روسیه، چین و غرب موافق این سناریویی نخواهند بود. اروپا و آمریکا، با توجه به درگیر بودن در جنگ اوکراین، به نظر می‌رسد رغبتی به گشوده شدن یک بحران بین‌المللی دیگر ندارند. روسیه نیز به واسطه درگیر بودن در جنگ اوکراین، خواهان ایجاد یک بحران جدید در حوزه نفوذ و نواحی همجوار خود نیست. مجموع این عوامل نشان می‌دهد که سناریوی ورود فراگیر و مداخله مستقیم تهران در جنگ احتمالی هم در سطح داخل و هم در خارج از کم‌ترین حمایت ممکن برخوردار خواهد بود.

سناریوی دوم: مداخله محدود در قالب مداخله پهپادی و شاید موشکی

با توجه به نامحتمل بودن سناریوی مداخله فراگیر و مستقیم ایران در جنگ احتمالی، دیگر سناریوی قابل طرح در قالب ورود محدود‌تر به میدان معادلات است. در این سناریو، همچنان ورود مستقیم ایران به جنگ را شاهد خواهیم بود، اما گستره آن محدودتر است. در چارچوب سناریوی حاضر، ایران علاوه بر حمایت تسلحاتی از ارمنستان، به طور مستقیم نیز در قالب حملات پهپادی هدایت شده و موشکی وارد تقابل با نظامیان جمهوری آذربایجان خواهد شد.

در صورت تهدیدات مستقیم باکو علیه ایران، حتی حملات موشکی ایران به آذربایجان می‌تواند ابعادی گسترده و شدید نیز به خود بگیرد. سناریوی حاضر از حیث امکان تحقق می‌توان در دسته سناریو‌های بدبینانه، اما واقع‌بینانه قرار بگیرد. شاید ایران نظامیان خود را در خارج از مرز‌ها به کار نگیرد، اما در شرایط افزایش تهدیدات باکو، این امکان مبتنی بر واقعیت است که حملات موشکی و پهپادی مستقیمی را علیه نظامیان جمهوری آذربایجانی انجام دهد.

این سناریو علی‌رغم محدود بودن مشارکت ایران در جنگ نسبت به مداخله فراگیر و مستقیم، می‌تواند تبعات گسترده‌ای را به همراه داشته باشد. شاید فرضیه حمله موشکی و پهپادی ایران چندان دور از ذهن نباشد، اما تبعات آن قابل پیش‌بینی نخواهد بود. در چنین بستری، امکان خروج اوضاع از کنترل و افزایش دامنه بحران وجود دارد. مهم‌ترین حامی این سناریو را می‌توان دولت ارمنستان دانست. اسرائیلی‌ها نیز نسبت به مداخله ایران در جنگ رغبت دارند و از حامیان این احتمال محسوب می‌شوند.

با وجود تمامی پیامد‌های احتمالی سناریوی حاضر می‌تواند گزینه‌ای جدی بر روی میز تهران باشد. حتی افکار عمومی ایرانی نیز تا حدی زیادی موافق نشان دادن ضرب شست به الهام علی‌اف هستند. از دیدگاه برخی از ناظران سیاسی نیز سکوت و مدارای تهران در برابر باکو می‌تواند زمینه‌ساز گستاخی فزآینده‌تر رئیس‌جمهور باکو باشد. اگر جمهوری آذربایجان پاسخ قاطع و ضربتی ایران را در قالب چند حمله موشکی ببیند، احتمالا از میل به توسعه‌طلبی خود دست خواهد کشید. در سطح بین‌المللی نیز سناریوی فوق چندان مورد استقبال نخواهد بود.

سناریوی سوم: مداخله هوشمند در قالب حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ارتش ارمنستان و عدم ورود مستقیم به بحرا

بر خلاف دو سناریوی ارائه شده که مبتنی بر دخالت مستقیم تهران در جنگ احتمالی جدید میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بودند، سناریوی سوم، می‌تواند در قالب مداخله هوشمند و عدم ورود مستقیم به میدان جنگ باشد. در قالب این سناریو، ایران در صورت وقوع جنگ حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ارتش ارمنستان را در دستور کار قرار می‌دهد. حتی دعوت از مستشاران نظامی ایرانی برای حضور در ارمنستان نیز می‌تواند بخشی از این سناریو باشد.

هدف‌گذاری تهران در این حالت، حفظ موازنه قوا و وضعیت موجود خواهد بود؛ یعنی نظامیان باکو نتوانند در جبهه‌های جنگ در مقابل نیرو‌های ارمنستان پیشروی داشته باشند. سناریوی حاضر بیش از سایر احتمالات، نزدیک به واقعیات میدانی است. آمریکا و کشور‌های اروپایی نیز می‌توانند مهم‌ترین حامیان این سناریو باشند. حتی این امکان وجود دارد که کشور‌های غربی نیز همانند تهران، رویکرد حمایت تسلیحاتی از ارمنستان را در دستور کار قرار دهند.

تبعات حمایت غیرمستقیم تهران از ایروان، به مراتب از مداخله مستقیم کمتر خواهد بود، اما مجددا نمی‌توان تبعات این سناریو را محدود و کنترل شده ارزیابی کرد. حداقل در مقطع کنونی به نظر می‌رسد، سناریوی حاضر می‌تواند محتمل‌ترین سناریوی ممکن باشد.

سناریوی چهارم: عدم مداخله و نظاره گر تحولات بودن

واپسین و شاید غیرمحتمل‌ترین سناریوی ممکن هم می‌تواند عدم مداخله و انفعال تهران در مواجهه با حمله باکو برای تصرف نواحی جنوبی ارمنستان و ایجاد دالان «زنگزور – لاچین» باشد. سناریوی حاضر، وضعیتی مشابه با رویکرد تهران در قبال جنگ قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ خواهد بود.

برخلاف گذشته تمامی شواهد و قراین نشان‌گر آن است که به هیچ عنوان این بار تهران نمی‌تواند نظاره‌گری منفعل باشد. هشدار‌های چندباره، برگزاری رزمایش و اخیرا نمایش جنگنده‌های ایرانی در نواحی مرزی آذربایجان از جمله نمود‌هایی هستند که نشان می‌دهند ایران نمی‌تواند همانند سابق نظاره‌گر بی‌طرف باشد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 38 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۳۸
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

عسکر زحمتکش جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۲

سلام باید فوری جمهوری اسلامی ایران یک گوش مالی درست و حسابی به لاین زلنسکی دوم الهام خانم بدهد که خیلی گستاخ شده ماهم در کنار ارتش و سپاه غیور اماده جانفشانی هستیم

سلمان شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۵

جمهوری آذربایجان در این طرف ارس، فدایی زیادی داره چون منفی و مثبت کامنتها را مقایسه کردم. فکر کنم به خاطر مثقالی ارمنستان هرهری و بادی به هرجهت، کنار آذربایجان قوی بودن بهتره، همسایه قوی در همسایگی بهتره. با آذربایجان در افتادن تبعات سختی برای ایران خواهد داشت که حتی بیشتر از درگیر شدن با پاکستان اتمی. فکر کنم نژادپرستان پارسینه و آرمان شرق هنوز ترکان را نشناخته اند. ولی بهتره بدانند همین کشور هم میراث ترکان امپراطوری صفوی و افشار و سلجوق، خوارزمشاهیان و….و از نیاکان همین مردم آزربایجان است. بهتره بیشتر از این به ذغال افروخته دمیده نشود. مخصوصا توسط سایت مجعول نژادپرست. اجازه دهید مردم در آرامش باشند و کشورها را به جان هم نیندازید….. با این جعلیات و خزنبلاط. ما برای این مملکت جان فدا کردیم ولی دوست داریم همسایه هم داشته باشیم و در کنار هم زندگی کنیم.

مجید دوشنبه , ۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۳

جمهوری جعلی آذربایجان خاک ایران بوده و باید به نام وطن ملحق بشه دیر یا زود داره سوخت و سوز ندارد همسایه قوی و ضعیف چه تفکری هست ایران اندازه ای قوی هست که هیچکدوم از همسایگانش حتی پاکستان اتمی بهش نمی‌رسند ، و پاکستان باوجود اتمی بودن هرگز برای ایران مشکل ساز نبوده همسایه باید همراه باشه مثل ارمنستان و پاکستان و عراق کنونی نه مثل ترکیه و آذربایجان دردسر ساز و هم‌پیمان با دشمنانمون ، اگر آذربایجان تغییر سیاست نده به زودی پایان حکومت علی اف در آذربایجان اتفاق خواهد افتاد حداقل ، اگر کلا به خاک مادری ضمیمه نشه 🇮🇷💪🇮🇷

حسن جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۶

فقط داستان سرائی میکنید و فکر میکنید فقط ایران موشک دارد و دیگر اینکه پاشنیان دستتان را حتا خواهد گذاشت

شریعتمداری جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۸

سرداران محترم که همیشه با انگشت اشاره حرف میزنند باید جواب علییف رو بدن

سعید یکشنبه , ۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۷:۵۵

مشت اهنین جمهوری اسلامی ایران باید برسر علیف و وباکو فرود اید تا حساب کار دستشان بیاید علیف الاغ به چند تا نوچه پانترکیست دل خوش کرده درحالی که احاد ملت ترک پشت کشور و حافظان امنیتشون هستند

توانا جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۴

نباید ترسو بود که این دقیقا سر چشمه اوهامی است که تحلیلگران در ذهن علف جا داده اند . ایران توان نظامی حمله به زیر ساخت ها و تاسیسات نفتی که منبع درآمدی برای آذربایجان است را دارد ولی آذربایجان نه . آذربایجان با پشت گرمی ترکیه و اسرائیل چنین تصوراتی دارد اما ترکیه به لحاظ اینکه کشوری توریستی است و بیشتر درآمدش را مدیون آن است به تبع آن امنیت برایش یک امر حیاتی است فقط یک انفجار در استانبول با تسلیحات موشکی ارمنستان کل زحمات ترکیه را برای جذب توریست به باد خواهد داد و تورکیه عملا نمیتواند وارد این جنگ شود اسراییل نیز باید منتظر حملات نیروهای نیابتی ایران باشد که از هر زمانی قویتر و منسجم تر هستند . علیف باید به نحوی گوشمالی داده شود که تا سالها دیگر جسارت چنین گستاخی هایی را نداشته باشد .

احمد جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۸

خخخخخخخخ

طه شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۷

احسنت

ی جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۱

این نشانه ترس شماست هیچ کاری نمی توانین بکنین ب۶تر از حمایت ارمنستان دست بر دارید

بهرام یکشنبه , ۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۰:۴۳

بهترین کار تجهیز علنی و آشکار ارمنستان به انواع موشک و پهباد و پدافند هوایی هست، و در کنارش ایران جنگ روانی سنگین علیه آذربایجان راه بندازه و اگه لازم شد با مشت آهنین تو دهن این استاندار سرکش (علیف) بزنه،حتی باید کل مناطق قره باغ به ارمنستان برگرده،آذربایجان ثابت کرد با وجود هم دین و مذهب بودن با ما، دشمن ماست

علی جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۳

شما به همین خیال باشید مطمئنن در جهنم تبریز گیر خواهید کرد

سعید یکشنبه , ۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۸:۰۳

منظورت از تبریز احیانا اون چندتا پانترکیست احمق نوچه علیف هست دیگه 😃😃 عامو من خودم ترکم و لب مرز اولین نفری خواهم بود که اسلحه به دست میگیرم ومیرم به جنگ الهام خانم

محمد جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۳

بهتره حساب شده عمل بکنید و در حمایت از ارمنستان خونخوار کمی عجله نکنید این کشور خود در بن بست قرار داره و ادعای بستن مرز ایران مزخرفی بیش نیست در ضمن حساب نصف ملت ایران رو هم بکنید ویرانشهریها فقط به فکر ویرانیه مملکت هستن.درغیر این صورت تجزیه ایران رو هم مد نظر قرار بدین.

طه شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۵

به نظر شما مرز ۴۴کیلومتری را اگر نگذاریم دست الهام خان بیفته.این حمایت از ارمنستان حساب میشه؟خواهشا کمی تعقل کنید… البته مقصر دولت مردان ما و صداوسیمای ماست چون که اتفاقات دور بر کشور رو رسانه ای نمیکنن در نتیجه شماها اینطوری فکر میکنید

مهدی جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۲

بابا ما که اینقدر قدرت نظامیمون عالیه در عرض ۱۲ ساعت ارمنستان و آذربایجان رو بگیریم و خلاص دیگه به روسیه هم نزدیک میشیم دیگه هم نمیزاریم ترکیه پاش برسه به دریای خزر در ضمن خاک از دست رفتمون که موقع حکومت قاجار از دست رفته بر میگرده به آغوش خودمون

مرتضی جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۶

باسلام ،به خاله الهام گوش زدکنیدبادم شیربازی نکنه،زیادپارس میکنه

استاد جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۶

باید فقط فشار بر باکو در حد بر کناری الهام و عقب راندن اسرائیل باشه به طوری که به برادان هم خون آذری آسیبی نرسه…

علیرضا همدانیان جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۸

اتفاقا مسولین نظامی کشور انقدر عاقلند که بی جهت در دام هدایت شده ترکیه و اسراییل و امریکا و غرب نیفتند و‌گر نه اذربایجان مثل پشه می ماند و مال این غلط های اضافی نیست

بهزاد جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۰

حق خویش را نگذارید پایمال کنند والسلام ما ملت هستیم

محمد جمعه , ۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۳:۵۲

ایران باید مثل سوریه عمل کنه ارمنستانیها رو مسلح کنه به سلاحهای پیشرفته خودشون ازپس الهام خانوم برمیان چون باکو عددی نیست که ایران مستقیم وارد بشه وبرای ایران بزرک افت داره

رسول حسینی شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۰:۱۸

خدارا شکر برای اقتدار نظامیان.درود بر سربازان سید علی.

سلمان شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۰:۴۷

حتما باید الهام سر جایش بنشونید وگر نه گستاخ تر میشود سپاه پاسداران به عنوان حامی منافع ملی باید درگیر شود وگرنه همچی رو از دست رفته بودنیم

مسلم شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۰:۵۱

در صورت جنگ،بخشی از آذربایجان به ایران الحاق می‌شود.
البته نباید از هزینه های جنگ غافل بود.علیف خیلی احمق تشریف داره…

علی شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱:۲۶

بهترین حالت اینه ما هم بگیم ارمنستان و اذربایجان ماله ماست در صورت وقوع جنگ بین ارمنستان و اذربایجان ما هم مناطق خودمونو ازاد میکنیم.

محمد شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲:۲۲

ارمنستان با آذربایجان گرجستان و ترکیه مرز دارد و ارتباط ایران با اروپا از طریق ترکیه هست و این را حتی رانندگان بیسواد هم میدانند چطور شما با این همه سواد نمیفهید الله اعلم

مهدی محمدی شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۵:۲۱

اگه ایران بخواد با اذربایجان وارد هر جور دعوایی بشه که هیچوقت این اشتباه رو نمیکنه انوقت با ۴۰میلیون اذری اول باید مقابله کنه که نمیتونه ایران فک کرده اذربایجان تنهاست نه اینطور نیست هم ترکیه و هم ترک های ایران پشتش هستن ایران هیوقت این اشنباه رو نمیکنه

مجید دوشنبه , ۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۶

بیش از پنجاه درصد مردم آذربایجان مخصوصا تالشی ها خودشون رو ایرانی میدونند اونوقت توهم داری ترکهای ایران طرف آذربایجان رو میگیرند ،کاش جنگ بشه به امثال تو پانترک ثابت بشه کت تن کی هست 😏💪🇮🇷💪

شیران شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۵

از دیرباز گفته اند؛ بدهکار رو سراغش نروی، طلبکار میشود. دیر جنبدیم، موقع فروپاشی شوروی می بایست ساز الغای قرارداد ترکمنچای و گلستان رو میزدیم.

مهدی شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۸

یک ضرب شست اساسی و گوش مالی درست درمون باید نشون بدیم.این بار قضیه جدی و حیثیتی هست.اسرائیل دنبال لانه گزینی در نزدیکی مرزهای این هست به تلافی لبنان و سوریه از طرفی قضیه راه بندی و نان بری مردم ما هست.یک اخطار و تهدید جدی و احضار سفیر آذربایجان و درصورت نادیده گرفتن حمله پهبادی و موشکی گسترده در بازه زمانی محدود برای چشم زهر گیری

سیروس شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۷

آقا جان اصلا ما خاک خودمون پس بگیریم که دیگه این نامرد کلاش قمارباز نباشه ماهم خاک آذربایجان که تیکه ای جدا شده از کشور مان هست طبق اسناد و مدارک موجود ثبت شده در تاریخ قانونی باید برگردد به ایران

shayanZ شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۲

طرف داره واسه منطقه و زمین های اجدادیش که تصرف شده میجنگه ایران هم سنگ ارمنستان و روسیه به سینه میزنه یه عده هم گونده قوری میکنند

توحید شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۸:۴۶

جمهوری قلابی آذربایجان رو ضمیه ایران کنید .

افشار شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۹:۲۰

سلام هیچ کاری انجام ندیم در آینده نزدیک آذربایجان ومتحدانش اگر این منطقه مهم تصرف کنند قطعا خیلی راحت وبدون هیچ زحمتی به ایران به طرق مستقیم وغیر مستقیم ضربه خواهند زد بنده بعنوان یک کرد در کنار هموطنان عزیز ترک وسایر اقوام حاضرم جانم را دراین راه بدهم والهام خانم را سر جایش بزاریم

طه شنبه , ۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۰

با تمام احترام به مردم آذربایجان..بادکوبه… خصوصاً مردم شیعه باکو…من اهل تبریز هستم دراین جنگ که علیف میخواهد راه بیاندازد که حتما خواهد انداخت…. جمهوری اسلامی ایران باید با شدت عمل بالا وبا منطق نظامی و حسن همجواری وارد میدان شده ودر اولین روز…. این فکر خام علیف صهیونیست را در نطفه خفه کند.البته ایران در این جنگ چندین برگ برنده را دارد..حسینیون باکو..تالشی ها..اهل نخجوان .. وخیلی برگ برنده های دیگر میتواند در روز اول جنگ علیف دماغ گنده را برای همیشه سرجایش بنشاند… والا اگر مثل جنگ چند ماه پیش قره باغ نظاره‌گر باشد ی روزه مرز ۴۴کیلومتری رو علیف می‌بلعد.. نظر بعدی اینجانب…چرا در صداوسیمای ایران این اتفاقات اطلاع رسانی نمیشه در فضای مجازی کلی مطلب چند روز ی است که به خورد مردم میدند مردم را سردرگم نکنید رسانه های ترکی این همه مانور میدن… رسانه های ما انگار نه انگار…. خواهشاً در صداوسیمای ایران هرروز اطلاع رسانی کنید با تشکر…لبیک یا خامنه ای…درود بر شهید سلیمانی

آراز یکشنبه , ۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۰:۰۵

شما حساب ترکهای این ور را نمی کنید
مطمئن باشید حمایت شما از داشناکهای ارمنی را بی جواب نخواهیم گذاشت

علی یکشنبه , ۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۹

سلام دوستان چرا پای تبریز را به وسط میکشی این چه حرفیه مگه تبریز از ایران نیست ؟
درضمن من اهل تبریز هستم ولی کشورم ایران است ما باید به آذربایجان قدرتمان را نشان دهیم نه تنها به آذربایجان حتی به همه دشمنان .
تا دیگه الهام علیف اضافه حرف نزنه

بهنام دوشنبه , ۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۸:۰۵

کلمه مقدس آذربایجان گلوتون گیر نگه .یاشاسن آذربایجان.یاشاسن ملت تورک