تاریخ انتشار : شنبه 7 مرداد 1402 - 19:21
کد خبر : 135902

آشنایی با رزین و انواع و کاربرد آن ها

آشنایی با رزین و انواع و کاربرد آن ها

رزین با خواص بی نظیر خود به طور گسترده ای در صنایع مختلف مورداستفاده قرار می گیرد. این ماده که در ابتدا ظاهری چسبناک دارد در ادامه پس از انجام فرایندهای خاصی به پلیمرهای سخت تبدیل می شود. در حال حاضر از رزین ها به طور انبوهی در تولید رنگ، لاستیک و تجهیزات پزشکی استفاده می گردد

رزین چیست؟

رزین با خواص بی نظیر خود به طور گسترده ای در صنایع مختلف مورداستفاده قرار می گیرد. این ماده که در ابتدا ظاهری چسبناک دارد در ادامه پس از انجام فرایندهای خاصی به پلیمرهای سخت تبدیل می شود. در حال حاضر از رزین ها به طور انبوهی در تولید رنگ، لاستیک و تجهیزات پزشکی استفاده می گردد؛ چرا که این مواد مقاومت بالایی در برابر رطوبت، گرما و حرارت دارند. همچنین رزین به عنوان نوعی ماده چسبناک این قابلیت را دارد تا پس از طی نمودن فرایندهای خاصی به پلیمرهای سخت تبدیل گردد. در گذشته رزین ها تنها به صورت طبیعی یافت می شدند؛ اما در حال حاضر می توان نمونه های مصنوعی آن ها را نیز دید. این رزین های مصنوعی تفاوت خاصی با رزین های طبیعی ندارند. اگر بخواهیم اشاره ای به مواد تشکیل دهنده این ماده داشته باشیم می توان اپیکلروهیدرین ها و بیسفنول ها را نام برد.در ادامه این نوشتار به بررسی دقیق تر انواع رزین ها و کاربردهای هرکدام خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید

انواع رزین

رزین ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند. این دسته بندی ها شامل موارد زیر می شوند.

رزین آکریلیک

رزین های آکرلیک به عنوان نوعی ماده ترموپلاستیک مقاومت بالایی در برابر اشعه UV و ضربه دارند. از این ماده در راستای تولید محصولاتی همچون کاشی های شفاف، چسب، پنل سازی و پلکسی گلاس استفاده می گردد. رزین اکریلیک پایه آب (Water-Based Acrylic Resin) محصول پلیمریزاسیون اسیدهای آکریلیک ، متاکریلیک و مشتقات آنها می باشد که تفاوت اسید متاکریلات با اسید آکریلیک در این است که در اسید متاکریلیک گروه متیلی بجای اتم هیدروژن کربن، اکریلات نشسته است. در کل رزین های آکریلیک به دو گروه عمده ترموپلاست و ترموست تقسیم می شوند.رزین اکریلیک پایه آب

رزین پلی استر

برای تولید رزین های پلی استر نیاز به اسیدهای دوتایی و الکل های پلی هیدریک می باشد. ساختار پلی استرها موجب شده تا مقاومت بالایی در برابر گرما داشته باشند و به لطف این امر انعطاف پذیری خوبی را نیز از خود نشان دهند. این ماده کاربردهای قابل توجهی در ساخت اجزای هواپیما و کشتی، ابزارآلات اسکی، میله ماهیگیری، اشیاء پلاستیکی، لوازم تزئینی، جواهرات و… دارد.

رزین فنولیک

رزین های فنولیک موادی گرمازا هستند که می توانند مقاومت بالایی را از خود در برابر عواملی همچون مواد شیمیایی، حرارت، ضربه، رطوبت و گرما از خون نشان دهند. از این نوع رزین عمدتا برای ساخت سیمان، ریخته گری، ساخت لمینت و ابزارآلات الکتریکی استفاده می گردد.

رزین های پلی یورتان

ترکیب رزین های پلی اورتان یا رزین پلی یورتان (Water-based polyurethane resins) با دیگر رزین های موجود موجب شده تا به خواص قابل توجهی همچون چسبندگی بالا و خاصیت ارتجاعی دست یابند. رزین های پلی اورتان به طور گسترده ای برای تولید الیاف، چسب، مبلمان، لباس، زیره کفش و… مورداستفاده قرار می گیرند.نخستین پلی یورتان در سال ۱۹۳۷ توسط اتوبایر  در آلمان کشف شد و پس از آن،  این مواد به علت داشتن خواص ویژه پیشرفت بسیار زیادی را در انواع صنایع جهان داشتند.پلی یورتان (PU) نام عمومی بسپارهایی است که دارای پیوند یورتانی می باشند. پیوند یورتانی از طریق واکنش افزایشی بین یک گروه ایزوسیانات و یک ترکیب دارای هیدروژن فعال مثل گروه هیدروکسیل تشکیل شده است. گروه های ایزوسیانات به شدت واکنش پذیر بوده و به همین علت پیشرفت واکنش آنها نیاز به افزایش دما ندارد. (واکنش در دمای محیط صورت می گیرد).

رزین پلی یروتان

رزین های آلکید

رزین های آلکید ترکیبی از ترموپلاستیک ها هستند که حین حرارت دادن اسیدهای دوتایی و پلی هیدریک ها ایجاد می شوند. از مهم ترین ویژگی های این ماده می توان به برخورداری از مقاومت شیمیایی بالا، خصوصیات حرارتی و خصوصیات الکتریکی اشاره نمود. هزینه تولید رزین های آلکید بالا نیست؛ به همین جهت کاربردهای گسترده ای در ساخت عایق های الکتریکی، پرکننده های رنگ و بتن و آبزارآلات الکترونیکی دارند.

رزین پلی کربنات

رزین های پلی کربنات نتیجه واکنش بیسفنول آ و فسژن هستند و به عنوان نوعی ترکیب ترموپلاستیک نیز شناخته می شوند. این نوع رزین ها نیز ویژگی های خاص خود را دارند که مهم ترین آن ها مواردی همچون مقاومت بالا در برابر فیلتراسیون، ضریب شکست بالا، پایداری الکتریکی و پایداری حرارتی بالا را در بر می گیرند. از مهم ترین کاربردهای رزین پلی کربنات می توان به تولید لنزها، ابزارآلات الکتریکی، فیلم عکاسی و ساخت کلاه ایمنی اشاره نمود.

رزین پلی آمید

رزین های پلی امید تشکیل شده از مونومرهای آمیدی هستند و وزن بسیار سبکی دارند. این امر موجب شده تا برای قالب گیری رزین های پلی امید سختی خاصی نداشته باشید. این رزین ها را می توان گزینه ای عالی برای ساخت الیاف، بند ساعت، بسته بندی و بطری، لاستیک، ساخت چرخ دنده و بخیه دانست.

رزین سیلیکون

ویژگی های بارز رزین های سیلیکون شامل انعطاف پذیری بالا و ضد آب بودن می شوند. رزین های سیلیکون از پایداری حرارتی و اکسیداتیو خوبی برخوردار هستند. با توجه به این موضوع می توان گفت این رزین ها ویژگی های لازم برای ساخت لاستیک و سطوح ضد آب را دارند و می توان از آن ها برای ساخت فیلم های سخت استفاده کرد.

رزین پلی اتیلن

رزین های پلی اتیلن را می توان به عنوان رایج ترین نوع رزین معرفی کرد که در بردارنده ویژگی های خاصی مانند مقاومت شیمیایی بالا، انعطاف پذیری عالی هستند. این ویژگی ها رزین های پلی اتیلن را به انتخابی مناسب برای بسته بندی، ساخت کابل عایق، ساخت اساب بازی، لوله، روکش و قالب تبدیل کرده است.

رزین پلی استایرن

رزین های پلی استایرن با مقاومت بالای خود در برابر مواد قلیایی، نمک و اسید می توانند شرایطی عالی را برای شما جهت عایق بندی، ساخت فوم، لوله، لاستیک، داشبورد و… فراهم سازند. همچنین رزین های پلی استایرن انعطاف پذیری بالایی داشته و وضوح خوبی دارند.

رزین های پلی پروپیلن

رزین های پروپلین به دلیل برخورداری از چگالی پایین مقاومت حرارتی مناسبی دارند. این رزین ها با توجه به برخورداری از قابلیت ضدعفونی کردن استفاده بسیار زیادی در راستای تولید تجهیزات پزشکی داشته است.

مهم ترین کاربردهای رزین در صنعت رنگ

همان گونه که می دانید از رنگ ها به عنوان پوششی برای اجسام استفاده می گردد که خواصی همون حفاظت و تزئین اجسام دارند. موادی که برای تولید رنگ ها مورداستفاده قرار می گیرند شامل رنگدانه، رزین، حلال و مواد افزودنی می شوند. حال پرسشی که مطرح می گردد این است که رزین ها چه کاربردی در صنعت رنگسازی دارند؟

در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که رزین ها می توانند رنگدانه ها به طور یکنواخت پخش کنند. برای بررسی میزان پایداری این مواد در انواع رنگ ها بایستی به فاکتورهای خاصی مانند نیروی چسبندگی بین سطح و تماس رزین و ذرات رنگدانه اشاره نمود. کاربردهای رزین ها در صنعت رنگ سازی شامل موارد زیر می شوند و هرکدام اهمیت بسیار زیادی دارند.

تولید رنگ یخچال ها

وسایلی همچون یخچال ها نیاز به مقاومت بالایی در برابر سایش، رطوبت و آب دارند. بر این اساس نیاز به رنگی دارید که از خاصیت چسبندگی خوبی به سطوح فلزی برخوردار باشد.

تولید رنگ سطوح ماشین های ظرفشویی و لباسشویی

همچون یخچال ها، سطوح ماشین های ظرفشویی و لباسشویی نیز بایستی مقاومت بالایی در برابر محلول ها شوینده و آب داشته باشند. برای این امر نیاز نوعی آستری است که از نوع اپوکسی و رنگدانه های فسفات آهن باشد. برای رنگ رویه این ماشین ها می توان از رنگ هایی استفاده کرد که از نوع ملامین فرم آلدئید، آکریلیک ترموست و یا پلی استر سخت شونده هستند.

تولید رنگ کفپوش ساختمان ها

رنگ هایی که با استفاده از رزین ها تولید می شوند مقاومت سایشی بالایی دارند. این مقاومت سایشی با بهره گیری از رزین های پلی اورتان محقق می شود که می توانند مقاومت سایشی رنگ ها را افزایش قابل توجهی دهند.

کاربرد رزین

کلام آخر

با توجه به مطالبی که بیان شد می توان به این نتیجه دست یافت که رزین ها انواع مختلفی دارند. دسته بندی رزین ها شامل رزین های پلی استر، فنولیک، پلی اورتان، سیلیکونی، پلی کربنات، آلکید، پلی آمید و… می شوند. هر کدام از این رزین ها کاربردهای خاص خود را دارند و به طور گسترده ای توسط صنایع مختلف مورداستفاده قرار می گیرند. از مهم ترین کاربردهای رزین ها می توان به تولید رنگ، تجهیزات پزشکی، اسباب بازی، دکوراسیون و وسایل تزئینی اشاره نمود.

شرکت سیماب رزین به آدرس وبسایت www.SimabResin.com اولین و بزرگ ترین تولید کننده رزین های امولسیونی اکریلیک پایه آب در کشور ایران است که از سال ۱۳۶۷ در جهت تولید محصولات با کیفیت برتر در صنعت رنگ و رزین فعالیت کرده است. شرکت سیماب رزین با ظرفیت تولید بیش از ۸۰۰۰ تن رزین اکریلیک و پلی یورتان پایه آب  در سال ، مدرن ترین تکنولوژی های تولید را همراه با نوآوری به این صنعت آورده است .ما با سبد محصول شامل ۲۸۰ محصول و با بیش از  ۸۰ کاربرد متنوع ، کامل ترین سبد محصول رزین های اکریلیک و پلی یورتان پایه آب را در کشور ایران دارا می باشیم.

کارشناسان متخصص سیماب رزین با ارائه مشاوره تخصصی شما را در مسیر تولید همراهی میکنند.

جهت دریافت مشاوره تخصصی و نمونه رایگان با ما در تماس باشید.

تلفن: ۰۲۱۸۸۲۱۱۲۱۶                       ایمیل:info@simabresin.com

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.