تاریخ انتشار : شنبه 7 مرداد 1402 - 7:13
کد خبر : 135878

پشت پرده فایل صوتی«رابرت مالی»

پشت پرده فایل صوتی«رابرت مالی»

آرمان شرق-گروه بین الملل:به نظر نمی رسید که توافق در حال نهایی شدن بود اما تهران و واشنگتن در حال طی کردن این مسیر برای رسیدن به مقصد بودند اما افشای این فایل صوتی یک سنگ اندازی هوشمندانه از جانب افرادی بود که مخالف هر گونه دیپلماسی با ایران بودند.

پشت پرده فایل صوتی«رابرت مالی»

آرمان امروز  -سرویس دیپلماسی: شنیده ها از چندین مقام فعلی و پیشین امنیت ملی آمریکا حاکی از این است که سه سناریو در رابطه با پرونده رابرت مالی متصور است.

در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که تعلیق مالی و لغو مجوز امنیتی او به چه معناست؟ گمانه ‌زنی ‌ها در مورد پرونده رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، همچنان در محافل سیاسی و رسانه ‌های خبری ادامه دارد.

یک روز پس از آن که گزارش شد وزارت خارجه آمریکا درصدد برگزاری نشست توجیهی محرمانه با کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و ارائه جزئیاتی درباره پرونده رابرت مالی به قانونگذاران از هر دو حزب جمهوری‌ خواه و دموکرات است، گمانه زنی ها و شائبه ها در این رابطه بیش از گذشته شده است.

شماری از منابع اطلاعاتی در گفت ‌و گو با رسانه های آمریکا این احتمال را طرح کرده ‌اند که رابرت مالی ممکن است اطلاعات طبقه ‌بندی ‌شده را به شبکه ‌ای از مدافعان جمهوری اسلامی که حامی توافق هسته‌ ای دولت اوباما با تهران بودند، منتقل کرده باشد.

رابرت مالی و دیگر دیپلمات ‌های آمریکایی دخیل در توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام، که در دولت باراک اوباما تحقق یافت، به طور معمول جلساتی با اعضای این شبکه برگزار می‌ کردند.

نشریه تهران تایمز در گزارش اخیر خود مدعی شده بود رابرت مالی به طور مرتب با تعدادی از حامیان جمهوری اسلامی نظیر تریتا پارسی در مؤسسه کوئینسی در تماس بوده و این متحدان به عنوان واسطه برای مذاکره با تهران عمل می ‌کرده‌ اند.

احتمال دیگری که در رابطه با پرونده مالی مطرح شده، سواستفاده او از اطلاعات طبقه‌ بندی بوده است که به نوشته واشنگتن فری‌بیکن این گزینه هزینه کمتری برای او خواهد داشت.

به گفته مقامات دولتی فعلی و سابق آمریکا، چنان چه رابرت مالی سندی را جابه‌جا کرده باشد یا به درستی از آن محافظت نکرده باشد، بخش امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه می ‌تواند مجوز امنیتی او را تا زمان انجام تحقیقات و روشن شدن جزئیات لغو کند.

برای نمونه در سال ۲۰۰۰ مجوز امنیتی مارتین ایندک، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل لغو شد. او متهم شده بود که از طریق یک لپ ‌تاپ غیرمجاز به اطلاعات طبقه ‌بندی دسترسی پیدا کرده و به همین دلیل پلیس فدرال آمریکا، اف ‌بی ‌آی، تحقیقات در این زمینه را آغاز کرد.

با این حال در آن زمان وزارت خارجه به سرپرستی هیلاری کلینتون، در رابطه با این پرونده و اتهامات مطرح‌ شده شفافیت نشان داد؛ امری که درباره رابرت مالی صادق نبوده و دولت بایدن و وزارت خارجه آمریکا تا کنون از ارائه اطلاعات در مورد تحقیقات جاری خودداری کرده ‌اند.

یکی از مقامات امنیت ملی که با واشنگتن فری‌بیکن صحبت کرده،‌ سه ماه سکوت دولت بایدن در مورد پرونده رابرت مالی را پرسش‌ برانگیز دانسته و گفته هیچ توضیح مناسبی برای پنهان ‌کاری مداوم پیرامون این پرونده وجود ندارد.

در این میان احتمال سومی نیز مطرح شده و آن این که ممکن است مجوز امنیتی رابرت مالی به دلایلی غیر مرتبط با فعالیت و مسئولیت او در رابطه با ایران، لغو شده باشد. باید توجه داشت که هرگونه فعالیت مجرمانه، از مصرف مواد مخدر گرفته تا مواجهه و درگیری با پلیس، زمینه برای انجام تحقیقات توسط بخش امنیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه را فراهم می ‌کند.

رابرت مالی که دیپلماتی کهنه ‌کار به شمار می‌ آید و سابقه فعالیت در چندین دولت دموکرات را داشته، تا بدین‌ جا اتهامات علیه خود را وارد ندانسته و تأکید کرده که کار خطایی انجام نداده است.

این اتفاقات در حالی رخ داده است که مشاور امنیت ملی کاخ سفید، هفته گذشته در تماسی جدی با همتای اسرائیلی خود ابراز نگرانی کرد که اسرائیل در حال درز اطلاعات در مورد مذاکرات غیرمستقیم بین ایالات متحده و ایران به رسانه‌ها است.

این مسئله از این بابت اهمیت دارد که گزارش‌های اخیر رسانه‌ها از جمله اکسیوس در مورد مذاکرات غیرمستقیم که توسط ایران هم تأیید شده، ولی از سوی دولت بایدن به طور رسمی توسط  تأیید نشده، انتقاداتی را در میان جمهوری‌خواهان کنگره ایجاد کرده است‌‌.

آن‌ها از دولت بایدن می‌خواهند که هرگونه توافقی با ایران به اطلاع و تا  کنگره بازبینی کند. این مذاکرات با هدف دستیابی به تفاهم بر سر برنامه هسته‌ای ایران و کاهش تنش‌های منطقه‌ای انجام می‌شود.

دو مقام اسرائیلی در این رابطه گفتند، تزاچی هانگبی، مشاور امنیت داخلی اسرائیل و ران درمر، وزیر امور استراتژیک این رژیم، در اوایل ماه ژوئن در کاخ سفید با سالیوان ملاقات کردند و در مورد جزئیات گفت‌وگوهای غیرمستقیم در جریان قرار گرفتند.

«درمر» بلافاصله پس از این نشست، در کنفرانس کمیته یهودیان آمریکا در تل آویو  گفت: «ما در تلاش هستیم تا آن‌جا که می‌توانیم با ایالات متحده همراه شویم و به تلاش و انجام آن ادامه خواهیم داد» و افزود بحث‌ها در کاخ سفید علنی، صریح و شفاف  بوده است.

بیشتر گزارش‌های رسانه‌ای درباره مذاکرات ماه در ژوئن منتشر شد و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در یک جلسه محرمانه کنست به قانون‌گذاران اسرائیلی گفت که ایالات متحده در حال کار بر روی یک توافق کوچک با ایران است.

به گفته یک مقام ارشد اسرائیلی، سالیوان در تماس هفته گذشته خود با هانگبی در مورد اظهارات نتانیاهو اظهار نارضایتی کرد. به گفته یک مقام اسرائیلی، هانگبی به سالیوان گفت که نتانیاهو باید در مورد مذاکرات با قانونگذاران اسرائیلی صحبت کند، زیرا به گفته یک مقام اسرائیلی مورد انتقاد مخالفان قرار گرفته است. این مقام اسرائیلی گفت، با این حال، هنگبی تاکید کرد که نخست وزیر اظهارات عمومی خود را در مورد این موضوع تا حد امکان محدود می کند.

هانگبی همچنین به سالیوان تاکید کرد که تحت هدایت نتانیاهو، در هفته‌های اخیر چندین مصاحبه انجام داده  که در آنها تاکید کرده است که هماهنگی با دولت بایدن در مورد ایران بهتر از همیشه است.

پس از این حوادث و افشای فایل صوتی رابرت مالی، تفرشی در این رابطه گفت: به نظر نمی رسید که توافق در حال نهایی شدن بود اما تهران و واشنگتن در حال طی کردن این مسیر برای رسیدن به مقصد بودند اما افشای این فایل صوتی یک سنگ اندازی هوشمندانه از جانب افرادی بود که مخالف هر گونه دیپلماسی با ایران بودند.

تفرشی در پاسخ به این سوال که روشن تر شدن ابعاد ماجرا چه تاثیری بر سرنوشت گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا خواهد داشت گفت: نگاه افراد تندرو در اروپا و آمریکا یکدست تر خواهد شد و این پیام را تداعی می کند که ایران کشوری نیست که بتوان از مذاکرات با آن به نتیجه ای دست یافت. در مقابل هم ایران را به این نتیجه می رساند که طرف مقابل نیز هیچ عزم و اراده ای برای به نتیجه رسیدن مذاکرات و دادن امتیاز ندارد. قطع مذاکرات و انسداد کامل آن، اعمال تحریم های شدیدتر و در نهایت تحرکات و آماده سازی برای تعرض به ایران از جمله اهدافی است که مخالفین دیپلماسی با ایران در سر دارند.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.