به گزارش اکوایران، تورم در ماه آخر سال گذشته سیر صعودی پیدا کرد؛ شاخصی که به‌ سرعت رشد عمومی قیمت‌ها در هر مقطع از سال پرداخته و ارزیابی می‌کند قیمت کالاها و خدمات در هر زمان چه تغییری داشته است. این متغیر از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی وضعیت رفاه اقتصادی بوده و تا آخر سال گذشته مسیری صعودی را رقم زد. بانک مرکزی پس از گذشت حدود چهار هفته از پایان فروردین، هنوز آماری از وضعیت تورم فروردین منتشر نکرده است. این در حالی است که یک منبع مطلع به اکوایران تورم ماهانه فروردین را دومین رکورد ۱۰ ماه اخیر اعلام کرده است.

رشد بالای قیمت‌ها در فروردین ۱۴۰۲

منبع خبری اکوایران اطلاع داد که تورم ماهانه نخستین ماهِ سال جاری برابر با ۲/ ۵درصد بوده و دومین رکورد را در بازه ده‌ماهه رقم زده است. رشد قیمت‌ها در سال گذشته عمدتا از مسیر قیمت خوراکی‌ها بوده و به نظر می‌رسد این گروه همچنان در این ماه سهم بالایی داشته باشد. پیش از این تورم ماهانه اعلام‌شده از سوی مرکز آمار نیز مؤید همین نکته بوده است. مرکز دیگر اعلام آماری رشد قیمت‌ها در فروردین تورم ماهانه را برابر با ۷/ ۳ درصد برآورد کرده بود. با رشد بالای شاخص قیمت مصرف‌کننده در این ماه، رشد نقطه‌ای نیز به رکوردی بی‌سابقه در کشور رسیده است.

 رکوردزنی بی‌سابقه در تورم نقطه‌ای

مقایسه نقطه‌ای قیمت‌ها به معنای آن است که سبد مصرفی خانوارها نسبت به موقعیت مشابه خود در سال قبل چه تغییر قیمتی داشته است. برای ارزیابی این متغیر، باید شاخص قیمت مصرف‌کننده با موقعیت مشابه خود در سال گذشته مقایسه شود. اکنون با ثبت رشد ۲/ ۵درصدی تورم ماهانه در فروردین‌ماه امسال، شاخص قیمت مصرف‌کننده به ۶/ ۸۳۵ می‌رسد. در این صورت مشاهده می‌شود تورم نقطه‌ای بانک مرکزی در این مقطع برابر با ۷۷/ ۶۸درصد بوده و از تورم ثبت‌شده در پایان سال گذشته حدودا ۹/ ۴واحد درصد بالاتر آمده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد این بیشترین تورم نقطه‌ای ثبت‌شده در بازه حداقل ۳۲ سال اخیر بوده است. پیش از این نیز اکوایران، با استفاده از مدل‌های آماری، تورم این مقطع را پیش‌بینی کرده بود. در این مدل با استفاده از شامخ مدیران کل در خصوص قیمت مواد اولیه پیش‌بینی شده بود تورم نقطه‌ای بانک مرکزی به ۵/ ۶۷درصد برسد که البته فاصله چندانی با رقم واقعی ثبت‌شده نداشته است.