تاریخ انتشار : شنبه 1 دی 1397 - 11:23
کد خبر : 52605

ما نظام سکولار و لیبرال نیستیم ما نظام جمهوری اسلامی هستیم

آرمان شرق:دادستان کل کشور با اشاره به اینکه یکی از کارهای سخت ما این است که تلاش کنیم قانون اجرا شود، گفت: قانون را به سلیقه خودمان تفسیر نکنیم. قاضی حق تفسیر قانون دارد اما باید با روح قانون بسازد. اگر قاضی تفسیری از قانون داشت، این برای او حجت شرعی و قانونی است. اگر

آرمان شرق:دادستان کل کشور با اشاره به اینکه یکی از کارهای سخت ما این است که تلاش کنیم قانون اجرا شود، گفت: قانون را به سلیقه خودمان تفسیر نکنیم. قاضی حق تفسیر قانون دارد اما باید با روح قانون بسازد. اگر قاضی تفسیری از قانون داشت، این برای او حجت شرعی و قانونی است. اگر قاضی تمام ابعاد مساله را بسنجد و به نتیجه‌ای برسد، آن حکم قطعی است لذا اگر اشتباه هم کرده باشد در پیشگاه خدا مسئولیت ندارد.

به گزارش آرمان شرق به نقل از ایلنا، نشست حقوقی و کاربردی موسسه آموزش عالی شهید قدوسی قوه قضائیه صبح امروز با حضور دادستان کل کشور در محل معاونت منابع انسانی قوه قضائیه برگزار شد.

محمد جعفر منتظری در این نشست گفت: بنده در خصوص حقوق عامه صحبت خواهم کرد و نکاتی را عرض خواهم کرد.

وی با ذکر حدیثی از امام صادق(ع) گفت: یک حقیقتی است که این حقیقت برای همه انسان‌هایی که عاقل هستند می‌تواند سرمشق زندگی باشد. ایشان فرمودند تو طبیب خودت هستی؛ همه ما را خداوند به گونه‌ای قرار داده که درونش عقل و منطق وجود دارد و راه‌هایی برای انسان گشوده شده است. هرانسانی هرزمان به خودش مراجعه کند می‌داند چه کاره است حتی اگر در مقام بیان بخواهد برای کار خودش عذر و علتی بیان کند.

دادستان کل کشور با بیان اینکه نشانه‌ یک انسان کامل، جامعه پیشرو و در مسیر سعادت مشخص است، گفت: از هرکسی بپرسید دروغ بد است، جوابش مثبت است. آدم جنایتکار نمی‌خواهد فرزندش جنایتکار باشد. نشانه‌های صحت و سلامت برای انسان بیان شده است. انسان بیماری‌ها را می‌شناسد. به انسان راه درمان هم نشان داده شده و هرکس بداند بیماری حسد یا دروغگویی دارد، راه درمان برایش مشخص شده است.

وی افزود: با این وصف امام (ع) می‌فرماید حالا که تو طبیب خودت هستی و دردها برای تو مشخص شده و درمان هم مشخص شده ببین در این میدان چگونه قیام می‌کنی. مسئولیتی که متوجه ما مدیران است مربوط به حدیثی می‌شود که مقام معظم رهبری در درس صبحگاه فرمودند که برای ما اخطار و هشدار است. پیامبر فرمودند کسی که بر ١٠ نفر یا بیشتر ریاست داشته باشد فردای قیامت خداوند او را دست به گردن بسته مجازات می‌کند. اگر انسان درست و مدیر درستی باشد دستش باز می‌شود اما اگر مدیر مختلس و سوءاستفاده‌گری باشد نه تنها دستش باز نمی‌شود بلکه بر قفل‌هایش افزوده می‌شود.

منتظری یادآور شد: ما نظام سکولار و لیبرال نیستیم ما نظام جمهوری اسلامی هستیم که قانون اساسی سرمایه این نظام برای ما است. در نظام اسلامی از مدیر مسلمان چه خواسته‌اند. دوران حکومت امیرالمونین ۵ سال بیشتر طول نکشید اما هرکس بخواهد نظام اسلامی را تحقق ببخشد، همین دوره و نامه‌های ایشان کافی و سرمشق کار است.

دادستان کل کشور با اشاره به اینکه یکی از کارهای سخت ما این است که تلاش کنیم قانون اجرا شود، گفت: قانون را به سلیقه خودمان تفسیر نکنیم. قاضی حق تفسیر قانون دارد اما باید با روح قانون بسازد. اگر قاضی تفسیری از قانون داشت، این برای او حجت شرعی و قانونی است. اگر قاضی تمام ابعاد  مساله را بسنجد و به نتیجه‌ای برسد، آن حکم قطعی است لذا اگر اشتباه هم کرده باشد در پیشگاه خدا مسئولیت ندارد و هم اگر ضرری متوجه کسی شد از بیت المال باید آن ضرر را بپردازند. برداشت از قانون برای قاضی حجت است. اگر جایی تردید وجود دارد، قانون اساسی اعلام کرده تفسیر در اختیار مجلس شورای اسلامی است. هیچکس حق ندارد خودش قانون را تفسیر کند.

وی افزود: قانونی وضع شد در خصوص بازنشستگان؛ این قانون ابلاغ شد و در مرحله اجرا به برخی ابهامات برخورده شد که اینجا باید از خود مجلس شورای اسلامی سوال شود. اگر قانون را ابزاری برای رسیدن به امیال خود قرار دهیم، مفسده زیادی شامل حال جامعه خواهد شد.

دادستان کل کشور با بیان اینکه آنچه که کشور را به پیش می‌برد و سامان می‌دهد و سلائق را حاکم نمی‌کند، قانون است، گفت: باید تلاش کنیم قانون را اجرا کنیم. اجرای قانون برای کشور و ملت سعادت می‌آورد. هرجا هم مشکلی است قوه مقننه باید قانون وضع کند. این قانون برای آحاد ملت حقوقی را در نظر گرفته است و هرکسی در این کشور زندگی می‌کند حق و حقوقی دارد؛ مجریان و ناظران این قانون هم مشخص هستند.

وی خاطرنشان کرد: ما در قانون اساسی اصولی مترقی داریم که از آن جمله می‌توان حق مراجعه به محاکم برای حل مشکلات را نام برد. این حق هرانسانی است و از قدیم یک نیاز مسلم برای جوامع است که مراکزی برای مراجعه مردم برای حل دعاوی وجود داشته باشد. اصل قضیه در همه جوامع پذیرفته شده است. در نظام جمهوری اسلامی ایران برای مردم این حق در نظر گرفته شده و قوه قضائیه براساس اصل ١۵۶ چند وظیفه به عهده دارد؛ اولین وظیفه حل و فصل دعاوی و اخذ تصمیم است که بعدا قانون تشکیلات آن را مشخص کرده است.

منتظری با اشاره به اینکه من به دو بخش این ۵ وظیفه اشاره می‌کنم، یادآور شد: بخش اولی که می‌خواهم عرض کنم وظیفه دوم یعنی احیای حقوق عامه و گسترش عدل است. من ٣٨ سال سابقه کار در دستگاه قضا را دارم و به همه زوایای دستگاه اشراف دارم. یکی از اموری که تقریبا مغفول مانده بود همین وظیفه دوم بود.

وی افزود: سال‌های سال است که با نگاه به اوراق تاریخ و انقلاب آن اهتمام به احیای حقوق عامه وجود نداشته است. از همان زمان پیروزی انقلاب دستگاه قضای ما برای این احیا چه کرده است؟ دلیلش این است که هیچ قدمی برای تدوین قانون مرتبط با این بخش برنداشته‌ایم. همچنین تعریفی از حقوق عامه در مجامع علمی وجود ندارد و سوم اینکه اقدامات عملی و تشکیلاتی برای احقاق حقوق عامه بصورت مدون و منسجم نداریم. از حدود سه سال قبل در سمیناری در مشهد مقدس من موضوع را مطرح کردم و با استدلال‌هایی که شد ما دیدیم که جهت‌ها تغییر پیدا کرد و در سمینار سال بعد موضوع سمینار بحث احقاق حقوق عامه بود.

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.