تاریخ انتشار : دوشنبه 29 آبان 1402 - 7:50
کد خبر : 143284

ابتکار چینی-عربی برای پایان جنگ در غزه

ابتکار چینی-عربی برای پایان جنگ در غزه

آرمان شرق-گروه بین الملل:فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان پس از دیداری که با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در حاشیه کنفرانس منامه ۲۰۲۳ داشت، اظهار کرد: جمعی از وزرای کشورهای عربی و اسلامی در چارچوب سفری به برخی کشورهای جهان با هدف توقف جنگ در غزه در اسرع وقت، دوشنبه به چین سفر خواهند کرد. در حال حاضر اولویت توقف جنگ در نوار غزه است و مشکلات ساکنان این منطقه باید پایان یابند.

ابتکار چینی-عربی برای پایان جنگ در غزه

«آرمان امروز» سفر وزیر خارجه عربستان به چین را بررسی می کند؛

آرمان امروز-سرویس بین الملل: فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان پس از دیداری که با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در حاشیه کنفرانس منامه ۲۰۲۳ داشت، اظهار کرد: جمعی از وزرای کشورهای عربی و اسلامی در چارچوب سفری به برخی کشورهای جهان با هدف توقف جنگ در غزه در اسرع وقت، دوشنبه به چین سفر خواهند کرد.

بن فرحان تاکید کرد: در حال حاضر اولویت توقف جنگ در نوار غزه است و مشکلات ساکنان این منطقه باید پایان یابند.

وزیر خارجه عربستان در ادامه گفت: گفت و گوی فشرده‌ای با تمرکز بر شرایط موجود در غزه انجام دادم و بار دیگر برقراری فوری آتش‌بس را خواستار شدم و بر لزوم فراهم کردن شرایطی برای انتقال فوری کمک‌ های بشردوستانه تاکید کردم.

او افزود: ما همراه با هم طرح صلح را از چند ماه قبل کلید زدیم و اتفاقاتی که از آن زمان رخ دادند، به وضوح نشان می‌ دهند که صلح ضروری بوده و حرکت به سمت راه ‌حل دو دولتی مساله مهمی برای امنیت منطقه و همه است.

بن فرحان همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاش‌ها برای صلح دائمی از راه تشکیل کشور فلسطین از سرگرفته شوند.

در بیانیه پایانی اجلاس فوق‌العاده سران کشورهای عربی و اسلامی اعلام شد که کشورهای شرکت‌ کننده تصمیم گرفتند که محاصره نوار غزه را در هم شکسته و کاروان‌های حامل کمک‌های بشردوستانه، غذا، دارو و سوخت فورا به این منطقه منتقل شوند.

در این اجلاس که به میزبانی ریاض برگزار شد، وزرای خارجه کشورهای عربستان-به عنوان رئیس این اجلاس در کنار کشورهای اردن، مصر، قطر، ترکیه، اندونزی، نیجریه و فلسطین مکلف شدند اقدام بین‌المللی فوری را از طرف تمام کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب برای توقف جنگ علیه غزه و اعمال فشار جهت آغاز یک عملیات سیاسی جدی و واقعی با هدف برقراری صلح پایدار، فراگیر و مطابق اصول بین‌المللی در پیش بگیرند.

فرزاد رستمی در خصوص جایگاه چین در این نزاع و روابطی که با اسرائیل دارد، می گوید: عرصه روابط بین‌ الملل در ساختاری آنارشیک روابطی با نگاه امنیتی و قدرت‌ جویانه را موجب می‌ شود و اقداماتی جهت توسعه قدرت در نظم خودیارانه انگاره تضعیف امنیت را در میان دولت‌ های در حال رقابت ایجاد می‌ کند.

وی می افزاید: رقابت کنونی ایالات ‌متحده و چین به ‌عنوان قدرتی نوظهور در این چارچوب قابل‌ بررسی است. ایالات ‌متحده حضور چین در خاورمیانه و تعامل روبه گسترش چین و اسراییل را نفوذ در حیطه استراتژیک خود ارزیابی می ‌کند؛ مناسباتی که امروزه ابزاری است که در دست چین خوب عمل کرده است.

رستمی ادامه داد: گسترش روابط و تعاملات دو کشور که نفوذ قدرت چین در اسرائیل را به همراه دارد از ابعاد گوناگون قابل‌ توجه است. حال پرسش این است که «پیامدهای امنیتی گسترش حوزه نفوذ چین در اسرائیل برای ایالات‌متحده کدم‌اند؟» در پاسخ می‌توان بیان داشت که «تعاملات روبه رشد چین و اسرائیل دربردارنده پیامدهای امنیتی برای ایالات ‌متحده خواهد بود که در ابعاد فناورانه، زیرساختی، سایبری و تجاری قابل ‌بررسی است.»

با بهره از تئوری معمای امنیتی می‌ توان ابعاد گسترش حضور چین در منطقه خاورمیانه و با تأکید بر اسراییل را تشریح و پیامد امنیتی آن را برای آمریکا تبیین کرد.

درنتیجه این تسری نفوذ چند پیامد امنیتی برای ایالات ‌متحده محتمل است که در صورت عدم توجه ایالات ‌متحده و گسترش دامنه تنش میان دو قطب اقتصادی شرایط را برای ایالات ‌متحده آمریکا پیچیده خواهد کرد.

با اتکا به این تحلیل است که بسیاری بر این باورند که چین در وهله اول می تواند مانع گسترش جنگ در خاورمیانه شود و از سوی دیگر نیز این توانایی را دارد که حتی جنگ در غزه را پایان دهد.

دقیقا به همین علت است که بایدن از رئیس جمهوری چین خواسته است تا از نفوذ خود استفاده کند تا ایران وارد جنگ غزه نشود و وضعیت را در خاورمیانه کنترل کند.

خواسته ای که نشان می دهد تحلیل در رابطه با نفوذ چین در خاورمیانه تا میزان زیادی به واقعیت نزدیک است و می تواند در قالب یک ابتکار چینی-عربی، جنگ در غزه را پایان دهد.

ابتکاری که قسمت عربی آن برای تاثیر بر حماس مورد توجه است و کشورهایی نظیر قطر، عربستان و مصر می توانند در این عرصه تاثیر بسزایی بر صلح بگذارند.

در این میان وقتی که اردوغان نیز به عنوان رئیس جمهور یک قدرت منطقه ای، فشار را بر اسرائیل بیشتر می کند و خواستار یک آتش بس فوری است، احتمال این که این ابتکار به نتیجه برسد، بیش از گذشته است.

در همین رابطه اردوغان می گوید: اسرائیل به غزه حمله می کند و غیرنظامیان را با وحشی گری به قتل می رساند که دلیل این امر، قدرت آن رژیم نیست بلکه ضعف همسایگانش است.

رئیس جمهور ترکیه با انتقاد از مواضع کشورهای مسلمان درباره تجاوز اسرائیل به غزه تأکید کرد: اقدامات اسرائیل در غزه، جنایت جنگی است.

اردوغان گفت: اولویت ما در حال حاضر، برقراری آتش بس است و پس از آن، برای وادار کردن رژیم اسرائیل به پرداخت بهای جنایاتش در غزه تلاش خواهیم کرد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.