تاریخ انتشار : جمعه 19 تیر 1405 - 16:31
کد خبر : 189345

سفر قطری‌ها به مشهد با هدف کاهش تنش و زمینه سازی ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

سفر قطری‌ها به مشهد با هدف کاهش تنش و زمینه سازی ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

آرمان شرق-گروه بین الملل:یک منبع آگاه به رویترز گفته است که مذاکره‌کنندگان قطری در ایران حضور دارند تا با مقام‌های ایرانی دیدار کنند؛ تلاشی که با هدف کاهش تنش‌ها و فراهم کردن زمینه ادامه مذاکرات گسترده‌تر انجام می‌شود.

سفر قطری‌ها به مشهد با هدف کاهش تنش و زمینه سازی ادامه مذاکرات ایران و آمریکا

یک منبع آگاه به رویترز گفته است که مذاکره‌کنندگان قطری در ایران حضور دارند تا با مقام‌های ایرانی دیدار کنند؛ تلاشی که با هدف کاهش تنش‌ها و فراهم کردن زمینه ادامه مذاکرات گسترده‌تر انجام می‌شود.
 در ادامه این مطلب آمده است: این منبع افزود که این گفت‌وگوها با هماهنگی ایالات متحده در حال انجام است.
به گفته او، انتظار می‌رود تمرکز مذاکرات بر اجرای تفاهم‌نامه آمریکا و ایران و نیز حل‌وفصل اختلافاتی باشد که جرقه تشدید تنش‌های اخیر را زده‌اند؛ از جمله اختلاف بر سر نحوه تردد و کشتیرانی در تنگه هرمز.

قطر در حال گفت‌وگو با واشنگتن و تهران برای کاهش تنش‌هاست

به گفته دو مقام آگاه از این موضوع که برای صحبت درباره دیپلماسی حساس جاری نخواستند نامشان فاش شود، قطر ــ که ماه گذشته در دستیابی به آتش‌بس میان آمریکا و ایران نقش داشت ــ در حال گفت‌وگو با واشنگتن و تهران برای کاهش تنش‌هاست. در روزهای اخیر، چند کشور دیگر منطقه از جمله بحرین، کویت و اردن ــ که همگی میزبان تأسیسات نظامی آمریکا هستند ــ اعلام کرده‌اند هدف حملات ایران قرار گرفته‌اند.
نیویورک‌تایمز نوشت: میانجی‌های منطقه‌ای روز جمعه بار دیگر با شتاب در تلاش بودند آمریکا و ایران را از آستانه ازسرگیری جنگ دور کنند؛ آن هم در حالی که به نظر می‌رسید چند روز حملات متقابل دو کشور فعلاً به یک توقفی شکننده و ناآرام رسیده است.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: به گفته دو مقام آگاه از این موضوع که برای صحبت درباره دیپلماسی حساس جاری نخواستند نامشان فاش شود، قطر ــ که ماه گذشته در دستیابی به آتش‌بس میان آمریکا و ایران نقش داشت ــ در حال گفت‌وگو با واشنگتن و تهران برای کاهش تنش‌هاست. در روزهای اخیر، چند کشور دیگر منطقه از جمله بحرین، کویت و اردن ــ که همگی میزبان تأسیسات نظامی آمریکا هستند ــ اعلام کرده‌اند هدف حملات ایران قرار گرفته‌اند.
حملات اخیر تقریباً آتش‌بس را از هم پاشیده و بار دیگر الگوی آشنای درگیری‌ها را تکرار کرده است: حملاتی که به ایران نسبت داده می‌شود علیه کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز، سپس پاسخ آمریکا، ضدحملات ایران و بعد بازگشت به نوعی بن‌بست شکننده.
با وجود آنکه تا روز جمعه به نظر می‌رسید شدت درگیری‌ها کاهش یافته، هنوز روشن نیست تلاش‌های تازه میانجی‌گرانه بتواند مانع تکرار این چرخه شود یا نه. این وضعیت به آزمونی خطرناک برای اراده دو طرف تبدیل شده است؛ هر طرف می‌کوشد نشان دهد می‌تواند حملات طرف مقابل را تاب بیاورد و در عین حال پاسخی سخت بدهد، بی‌آنکه درگیری دوباره به جنگی تمام‌عیار تبدیل شود.
در مرکز این بحران، تنگه هرمز قرار دارد؛ یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان. آمریکا ایران را متهم کرده که کشتی‌های تجاری در این آبراه را هدف قرار داده است، در حالی که تهران اصرار دارد رفت‌وآمد دریایی باید از مسیر تعیین‌شده‌ای در آب‌های سرزمینی ایران انجام شود. این اختلاف تا حدی به متن آتش‌بس برمی‌گردد؛ توافقی که از ایران می‌خواست به برقراری عبور امن کشتی‌های تجاری از تنگه کمک کند، اما دقیقاً روشن نکرده بود این موضوع چگونه باید اجرا شود.
 یک هیئت سیاسی قطری امروز جمعه ۱۹ تیرماه به منظور رایزنی با مقامات جمهوری اسلامی ایران به ایران سفر کرده است. با توجه به حضور سید عباس عراقچی در مشهد، به نظر می‌رسد هیئت قطری که در سطح یکی از مشاورین وزیر خارجه این کشور است، به مشهد سفر کرده باشد.
تسنیم نوشت: یک هیئت قطری به منظور تلاش برای تثبیت جایگاه میانجی‌گری قطر، بعد از حوادث روزهای به ایران سفر کرده است.
به نوشته تسنیم یک هیئت سیاسی قطری امروز جمعه ۱۹ تیرماه به منظور رایزنی با مقامات جمهوری اسلامی ایران به ایران سفر کرده است. با توجه به حضور سید عباس عراقچی در مشهد، به نظر می‌رسد هیئت قطری که در سطح یکی از مشاورین وزیر خارجه این کشور است، به مشهد سفر کرده باشد.
گفته می‌شود هدف اصلی این سفر، تلاش برای تثبیت جایگاه میانجی‌گری قطر، بعد از حوادث روزهای سه شنبه یا پنجشنبه باشد که در جریان آن متعاقب اتهام زنی قطر به ایران در رابطه با یک حادثه ادعایی در تنگه هرمز، ارتش تروریستی آمریکا حملات گسترده‌ای را طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه علیه مجموعه‌ای از اهداف نظامی و غیرنظامی ایران انجام داد.
حملات آمریکا به ایران در بامداد چهارشنبه تنها چند ساعت بعد از بیانیه تند وزارت خارجه قطر و متهم کردن ایران به حمله به کشتی قطری آغاز شد. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به ادعای وزارت خارجه قطر، با ابراز تاسف از این ادعای قطر، آن را “سوال برانگیز، مغایر با اصل حسن همجواری و غیر قابل قبول” دانسته بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به بند ۵ یادداشت تفاهم خاتمه جنگ که جمهوری اسلامی ایران را مسئول اداره آتی تنگه هرمز و ارائه خدمات دریایی کرده است، تصریح کرد که “جمهوری اسلامی ایران تعهدات خود را با جدیت پیگیری می‌کند و از کشورهای منطقه، خصوصا قطر که خود در مقام میانجی در جریان جزئیات یادداشت تفاهم است، و شرکت‌های کشتیرانی انتظار دارد از هر اقدامی که مغایر با مفاد یادداشت تفاهم مزبور باشد خودداری کنند.”
علاوه بر این موارد، سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اقدام برخی شناورهای تجاری در تردد از مسیرهای غیرهماهنگ شده با ایران همراه با خاموش کردن یا دستکاری ردیاب یا جی‌پی‌اس کشتی (AIS) به منظور خارج‌کردن شناور از دید سامانه‌های نظارتی و ایمنی، خاطرنشان کرد که چنین رفتارهایی موجب بروز خطر تصادم، مشکلات زیست‌محیطی، ناامن شدن مسیر و اخلال در تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران برای تسهیل تردد ایمن در تنگه هرمز خواهد شد.
اگر موضع سخنگوی وزارت امور خارجه را مبنای نگاه ایران به عملکرد قطر طی هفته گذشته قرار دهیم، قاعدتا طرف قطری باید در این سفر توضیح دهد که چرا به رغم اطلاع دقیق از مفاد بند ۵ تفاهم اسلام‌آباد، در صدد همدستی با آمریکا برای دور زدن مسیر مورد نظر ایران برآمده بوده و چرا قبل از هرگونه تماس با ایران، با سرعت ایران را متهم کرده بود؟

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.