تاریخ انتشار : یکشنبه 7 خرداد 1402 - 16:47
کد خبر : 130841

سلطان عمان وارد تهران شد/ مذاکرات ایران و امریکا به نقاط مشخصی رسیده؟

سلطان عمان وارد تهران شد/ مذاکرات ایران و امریکا به نقاط مشخصی رسیده؟

آرمان شرق-گروه بین الملل: عقب افتادگی اش به این علت بود که مذاکراتی که با واسطه گری عمان بین ایران وآمریکا در جریان بود نتیجه بخشی نداشت که پادشاه به ایران سفر کند. الان که ایشان به ایران سفر کردند من حس می‌کنم که مذاکرات به نقاط مشخصی رسیده است و باید تصمیمات مهم تری گرفته شود

سلطان عمان وارد تهران شد/ مذاکرات ایران و امریکا به نقاط مشخصی رسیده؟

ایرنا- «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان که در صدر هیاتی بلندپایه به دعوت رسمی آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی به ایران سفر کرده است، دقایقی پیش وارد فرودگاه مهرآباد شد.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، سلطان عمان در بدو ورود مورد استقبال محمد مخبر معاون اول رییس جمهور و هیات ایرانی قرار گرفت.

مراسم استقبال رسمی از سلطان عمان و هیات همراه تا ساعتی دیگر با حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار و  مذاکرات خصوصی سران دو کشور آغاز می شود.

رئیس جمهور دوم خرداد سال گذشته در صدر هیأتی عالی‌رتبه و به دعوت پادشاه عمان و با هدف ارتقای روابط در حوزه‌های تجارت، حمل و نقل، انرژی، گردشگری و به ویژه گردشگری سلامت عمان سفر کرد و در بدو ورود به فرودگاه ویژه سلطنتی مسقط سلطان عمان شخصا برای استقبال از رئیسی پای پرواز آمد و او را به کاخ سلطنتی همراهی و آئین استقبال رسمی را هم در کاخ العلم برگزار کرده بود.

دیوان سلطنت عمان پیش از سفر پادشاه عمان اهداف این سفر دو روزه را در راستای تقویت روابط دوستانه دوکشور در زمینه های مختلف و گسترش همکاری ها و بررسی آخرین تحولات منطقه و جهان عنوان کرد.

سلطان هیثم بن طارق را در این سفر «شهاب بن طارق آل سعید» معاون نخست وزیر در امور دفاعی، «خالد بن هلال آلبوسعیدی» وزیر دیوان سلطنت، «سلطان بن محمد النعمانی» وزیر دفتر سلطنت، «بدر بن حمد آلبوسعیدی» وزیر خارجه، «سلطان بن سالم الحبسی» وزیر دارایی، «حمد بن سعید العوفی» رئیس دفتر ویژه پادشاهی، «عبدالسلام بن محمد المرشدی» رئیس سازمان سرمایه گذاری، «قیس بن محمد الیوسف» وزیر صنعت و تجارت، «سالم بن ناصر العوفی» وزیر نیرو ‌و معدن، «عبدالله بن خمیس الرئیسی» رئیس ستاد نیروهای مسلح و «ابراهیم بن احمد المعینی» سفیر عمان در تهران همراهی می کنند.

پادشاه عمان پیش از این، در سفر به قاهره با عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر دیدار و گفت وگو کرده بود که به گفته منابع خبری، پادشاه عمان درخصوص وساطت میان تهران و قاهره و تلاش برای نزدیک کردن روابط دو کشور با عبدالفتاح سیسی رایزنی کرده است.

عبدالرضا فرجی راد، سفیر پیشین ایران در نروژ، درباره اهمیت سفر سلطان عمان به گفت: این سفر قبلا هم قرار بود انجام شود، اما عقب افتاد. عقب افتادگی اش به این علت بود که مذاکراتی که با واسطه گری عمان بین ایران وآمریکا در جریان بود نتیجه بخشی نداشت که پادشاه به ایران سفر کند.

«انتخاب»: سفر پادشاه عمان به ایران جنبه‌های جدیدی دارد که در کنار اهمیت همیشگی سفر عمانی‌ها به ایران، نکات جدید تری در دل خود جا داده است، نخست اینکه با پادشاهی جدید مواجه هستیم، دوم بحث مذاکرات ایران و آمریکا و سوم بحث مذاکرات ایران با مصر و کشور‌های عربی که عمان در این بین نقش قابل توجهی ایفا کرده است.

عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلوتیک و سفیر پیشین ایران در نروژ، درباره اهمیت سفر سلطان عمان به «انتخاب» گفت: این سفر قبلا هم قرار بود انجام شود، اما عقب افتاد. عقب افتادگی اش به این علت بود که مذاکراتی که با واسطه گری عمان بین ایران وآمریکا در جریان بود نتیجه بخشی نداشت که پادشاه به ایران سفر کند. الان که ایشان به ایران سفر کردند من حس می‌کنم که مذاکرات به نقاط مشخصی رسیده است و باید تصمیمات مهم تری گرفته شود، بنابراین سفر به نظر من در ارتباط با گفتگو هاییست که در ارتباط با مسئله هسته‌ای با وساطت همان در سه ماه گذشته در حال انجام است و عمان وساطت‌هایی را نیز میان ایران و مصر دارد که نتیجه آن به ایران می‌رسد. احتمالا مسئله صلح یمن و چند مسئله دیگر نیز مطرح است. شاید در ارتباط با مسئله ایران و عربستان نیز صحبت شود.

وی درباره دسته بندی‌های جدید در عمان و تاثیر آن بر روابط با ایران افزود: خیر، ما با عمان جدیدی مواجه نیستیم، البته از نظر افراد با چهره‌های جدیدی مواجه هستیم، اما هیچ کم و کسری نسبت به گذشته وجود ندارد، اتفاقا اگر بررسی دقیق شود فعال‌تر شدن بین دو کشور را می‌بینیم. قبلا ارتباطات بیشتر در ارتباط با ایران و آمریکا و آزادسازی زندانی‌ها بود، اما الان کار گسترده شده است و در ابعاد دیگری نیز صحبت می‌شود. یک گزارشی نیز چند ماه پیش آمد که کارشناسان ایران و اوکراین در عمان دیدار داشته اند که احتمالا این دیدار‌ها ادامه پیدا نکرده است.

سفیر پیشین ایران در نروژ درباره اشتراکات راهبردی ایران و عمان اشاره کرد: ایران و عمان هر دو تنگه هرمز را کنترل می‌کنند و ۴۰ درصد نفت دنیا از این منطقه عبور می‌کند، بخشی از درآمد این ۴۰ درصد به همین منطقه برمی گردد نتیجتا اهمیت خلیج فارس هر روز بیشتر می‌شود، نقش عمان به عنوان یک کشور ثبات زا اهمیت دارد و از این طرف هم ایران است که تنش‌هایی با آمریکا دارد، نتیجتا اگر عمان هم بخواهد رابطه اش با ایران خوب نباشد، در مسئله ژئوپلوتیکی تنگه هرمز اثر می‌گذارد. یکی از دلایلی که عمان در حال ایجاد ثبات و صلح است برای ثبات در تنگه هرمز است.

فرجی راد درباره احتمال گشایش‌های بین المللی میان ایران و آمریکا در نتیجه این سفر گفت: از نگاه من یک مذاکراتی انجام شده است، اگر بخواهیم صحبت‌های وزارت خارجه و سخنگو کاخ سفید را ارزیابی کنیم که می‌گفتند دنبال توافق دراز مدت با ایران هستیم و در مقابل آن صحبت‌های وزیرخارجه جمهوری اسلامی که چند روز قبل اشاره داشت ما مذاکراتی داریم، اما نمی‌خواهیم تکرار کنیم که ذهن مردم درگیر شود و در نهایت از یک طرف هم رابرت مالی هیچ نکته منفی در دو ماه اخیر نگفته است و فشار را کم کرده اند، نشان می‌دهد که تحولاتی در جریان است. آقای رابرت مالی حدودا دو ماه است که گم شده است و من فکر می‌کنم وقت اش بیشتر در مسقط گذشته است، لذا به همین دلیل من تصور می‌کنم اگر همه این پازل‌ها را سرجمع کنیم اتفاقات مثبتی می‌افتد و به همین دلیل سفر پادشاه عمان برگزار می‌شود. پادشاه عمان برای آزادسازی دو زندانی به ایران سفر نمی‌کند و صرفا با یک گفتگو عادی هم حل می‌شد، نتیجتا یک نکته مهم تری در جریان است که به ایران سفر می‌کند. من فکر می‌کنم مذاکرات به یک حدی پیش رفته است و نیاز به توضیحات بیشتر دارد. باید این سفر را با خوشبینی نگاه کرد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.