تاریخ انتشار : چهارشنبه 26 آبان 1400 - 17:55
کد خبر : 83652

دکتر عبدالکریمی :کسانی که فکر می کنند با جابجایی مدیران ارشد اوضاع به نفع دموکراسی بهبود می یابد کاملا در اشتباه هستند

دکتر عبدالکریمی :کسانی که فکر می کنند با جابجایی مدیران ارشد اوضاع به نفع دموکراسی بهبود می یابد کاملا در اشتباه هستند

آرمان شرق- ساختار های اجتماعی و تاریخی و نهادی بویژه اقتصادی درایران اجازه نهادینه شدن دموکراسی را نمی دهند و اینکه عده ای تصور می کنند با تغییر حکومت ها در ایران و جابجایی رهبران و مدیران ارشد کشور اوضاع به نفع دموکراسی بهبود می یابد کاملا در اشتباه هستند متاسفانه کسانی هم مانند اپوزیسیون جمهوری اسلامی به نسل جوان و جدید کشور مسیر اشتباهی نشان می دهند و بجای اگاهی ، انارشیسم را ترویج می کنند .

از مراسم رونمایی کتاب اسلام و ودموکراسی در ایران که دوشنبه شب در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد با وجودی که مراسم از طریق شبکه های اجتماعی اینستاگرام و کلا ب هاوس بطور مستقیم پخش می شد و بخاطر محدودیتهای کرونایی دعوت محدودی صورت گرفته بود استقبال خیلی خوبی بعمل امد که نشان می دهد اولا هنوز کتاب در جامعه ایرانی مهم است ثانیا افکار عمومی همچنان مساله سازگاری یا ناسازگاری اسلام و دموکراسی را مهم و بر زندگی خود سرنوشت ساز می داند.
در این مراسم که در روز کتاب و کتابخوانی و از جانب انجمن اندیشه و قلم برگزار شد دکتر بیژن عبدالکریمی استاد فسفه غرب و مدیر انتشارات نقد فرهنگ و ناشر کتاب ، دکتر قدیر نصری استاد سرشناس علوم سیاسی در دانشگاه خوارزمی و پژوهشگرارشد مرکز مطالعات خاورمیانه ، دکتر مجتبی مقصودی استاد علوم سیاسی و رییس انجمن علمی مطالعات صلح و امیر خوشنویسان شاعر معاصر متخلص به بیداد خراسانی که همگی از استادان برجسته علوم سیاسی و فلسفه و ادبیات هستند ضمن بیان نظراتشان درباره کتاب اسلام و دموکراسی در ایران دیدگاههای خود درباره وضعیت دموکراسی در ایران بیان کردند که بروز برخی اخلاف نظر ها موجب داغ شدن مباحثات شد . بویژه دیدگاههای دکتر عبدالکریمی و دکتر نصری در بسیاری از مواضع در برابر هم قرارگرفت . دکتر عبدالکریمی معتقد است مساله صیرورت دموکراسی در ایران انگونه نیست که دکتر امیر دبیری مهر نویسنده کتاب اسلام و دموکراسی در کتاب اخیرش روایت کرده و ان را از دریچه اندیشه روشنفکران و فقها نگریسته بلکه مساله دموکراسی در ایران با ساخت اجتماعی و نهادهای دیرپای جامعه پیوند ناگسستنی دارد. به عبارت دیگر رویکرد دکارتی به دموکراسی در ایران مبتنی بر اینکه من می اندیشم پس هستم ” خطاست بلکه باید از دریچه مارکس و هگل به دموکراسی در ایران نگریست که “من هستم پس می اندیشم “. دکتر عبدالکریمی در توضیح بیشتر گفت که ساختار های اجتماعی و تاریخی و نهادی بویژه اقتصادی درایران اجازه نهادینه شدن دموکراسی را نمی دهند و اینکه عده ای تصور می کنند با تغییر حکومت ها در ایران و جابجایی رهبران و مدیران ارشد کشور اوضاع به نفع دموکراسی بهبود می یابد کاملا در اشتباه هستند متاسفانه کسانی هم مانند اپوزیسیون جمهوری اسلامی به نسل جوان و جدید کشور مسیر اشتباهی نشان می دهند و بجای اگاهی ، انارشیسم را ترویج می کنند .
دکتر قدیر نصری در این جلسه با اشاره به اینکه دکتر امیر دبیری مهر نویسنده کتاب اسلام و دموکراسی در ایران مسیر درستی را پیموده و با روش شناسی و صراحت و شفافیت و دسته بندی مناسب ؛ سیر اندیشه های متفاوت درباره دموکراسی در ایران را روایت کرده گفت : البته این نقد به نویسنده وارد است که چرا کتاب در حد روایت باقی مانده و فاقد داوری و ارزیابی است ؟
در اینجا دکتر دبیری مهر در پاسخ به دکتر نصری گفت با وجود روایت و رویکرد تببینی پژوهش و طرح امانت دارانه نظرات شخصیتهای مهمی مانند شیخ فضل الله نوری ، سید حسین نصر، مصباح یزدی ، حاتم قادری، سید جواد طباطبایی ،میرزای نایینی ، مرتضی مطهری ، علی شریعتی ، عبدالکریم سروش و محسن کدیور این کتاب بنابر ملاحظات بلا وجهی بالغ بر ۱۵ سال مجوز نشر نیافت چه برسد به اینکه ارزیابی و داوری هم انجام می دادم!
دکتر نصری در ادامه با نقد سخنان دکتر عبدالکریمی گفت چرا تصور می کنید اندیشه مهم نیست و مجادلات فقها و روشنفکران و بویژه مخالفتهای نظری با دموکراسی در توسعه نیافتگی ایران نقشی نداشته ؟ بر عکس شما من فکر می کنم افکار شما و دکتر داوری و فردید در مخالفت با تجدد و مدرنیسم اثرات مخربی در ایران داشته است . شما که ساختار نبودید صاحب اندیشه بودید .. مقالات شما و همفکران شما در مجله نامه فرهنگ در دهه ۷۰ گواه سخن من است .
دکتر عبدالکریمی در پاسخ گفت این نحوه سخن گفتن خلاف دموکراسی است من رادیکال ترین روشنفکر ایران هستم من معلم فلسفه هستم و مدافع قدرت نیستم …اگر چه با جریان سلطه مخالفم اما با مخالفان مردم هم مخالف هستم . من معتقدم اپوزیسیون خارج از کشور و برخی افراد نادان داخلی مانند تفکری که پشت اخراج من از دانشگاه بود دست در دست هم دادند تا مردم و جوانان را نا امید کنند و ایرانیان را از انقلاب اسلامی پیشمان کنند و باور دارم باید دلسوزان واقعی کشور در برابر این خوارج جدید بایستند.
دکتر نصری در ادامه با اشاره به اینکه در کنار اندیشه نوعی رستاخیر شخصیتی و پارسایی درونی برای ورود به جهان دموکراسی لازم است گفت : وقتی مسایل شخصی و حزبی و دنیوی در افراد یک جامعه اصالت دارد نمی توان انتظار داشت دموکراسی در این جامعه متولد شود . الان عراق دموکراتیک ترین قانون اساسی را دارد ایا این منجر به دموکراسی در عراق شده است ؟ ماجرای دموکراسی در دیگر کشورهای خاورمیانه نیز همین است . ایا در کشوری که چند نفر دور هم جمع بشوند و حزب درست کنند یا انتخاباتی برگزار شود که نتیجه آن از قبل مشخص است می توان سخن از دموکراسی گفت ؟ من معتقدم اینها شبه دموکراسی است نه دموکراسی. دموکراسی با حدف رقیب و مخالف و بی اعتنایی به نظرات همه اقشار و طبقات جور نمی اید .
در این مراسم که میهمانانی از دیگر استانها و تعدادی از ایرانیان خارج از کشور نیز حضور داشتند دکتر مجتبی مقصودی هم با بررسی و نقد کتاب اسلام و دموکراسی در ایران گفت : به نظرم اثر جدید دکتر دبیری مهر می تواند منبع قابل اتکایی برای دانشجویان علوم سیاسی بویژه در حوزه اندیشه سیاسی و تاریخ تحولات معاصر ایران باشد و من برخلاف برخی نظراتی که اینجا مطرح شد معتقدم در این اثر تلفیق دقیق و روشمندی از “عین و ذهن” و “اندیشه و تاریخ” و “واقعیت و حقیقت” صورت گرفته و همه بحثها در فضای بین تاریخ و اندیشه تببین شده است . وی افزود: انتظار داشتیم دکتر عبدالکریمی بعنوان ناشر کتاب از کتاب دفاع کند و ما منتقد اثر باشیم اما ماجرا وارونه شد. دکتر عبدالکریمی در پاسخ گفت : من کتاب اقای دبیری مهر را کتابی مهم و خواندنی می دانم استقبال خوب از ان را هم به همین دلیل می دانم اما نقدم به نویسنده پابرجاست .

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.