تاریخ انتشار : سه شنبه 7 اردیبهشت 1400 - 18:17
کد خبر : 66937

نشست کمیسیون مشترک برجام در وین در حال برگزاری است/استماع گزارش کارگروه ها

نشست کمیسیون مشترک برجام در وین در حال برگزاری است/استماع گزارش کارگروه ها

ارمان شرق- روسای هیأت‌های ایران، روسیه و چین در این نشست ضمن مرور آخرین وضعیت گفت‌وگوها درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریم‌ها علیه ایران، خواستار لغو یک جای تحریم‌های آمریکا شدند.
میخائیل اولیانوف دیپلمات ارشد روسیه هم دیشب در توئیتی از احتمال طولانی‌تر شدن دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام در وین خبر داد.

شست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیأت‌های ایران و گروه ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا در وین آغاز شد.

به گزارش فارس، نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیأت‌های ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین)‌ و نماینده اتحادیه اروپا دقایقی قبل در گرندهتل شهر وین آغاز به کار کرد.

ریاست این هیأت را «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده دارد.

به همین منظور تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیروز (دوشنبه) به وین رفت. امروز نیز نشست سه جانبه هماهنگی با حضور روسای هیأت‌های ایران، روسیه و چین در محل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در وین برگزار شد.

روسای هیأت‌های ایران، روسیه و چین در این نشست ضمن مرور آخرین وضعیت گفت‌وگوها درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریم‌ها علیه ایران، خواستار لغو یک جای تحریم‌های آمریکا شدند.

میخائیل اولیانوف دیپلمات ارشد روسیه هم دیشب در توئیتی از احتمال طولانی‌تر شدن دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام در وین خبر داد.

* حتما اجازه نخواهیم داد که مذاکرات فرسایشی شود

سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه که روز یکشنبه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور یافت تا اعضای کمیسیون را در جریان مذاکرات در وین قرار دهد در گفت‌وگویی اظهار داشت: نمی‌شود با قطعیت مدت زمان مذاکرات را پیش بینی کرد، حتما اجازه نخواهیم داد که مذاکرات فرسایشی شود. اگر احساس کنیم که در طرف‌های مقابل جدیت وجود ندارد و یا به دنبال خرید زمان، تلف کردن زمان و یا کشیدن مذاکرات به مسائل فرسایشی و احیانا اضافه کردن موضوعات دیگر هستند؛ حتما مذاکرات را در همانجا قطع خواهیم کرد. در عین حال عجله و شتابزدگی هم نخواهیم داشت، در مذاکرات بحث‌های پیچیده‌ای مطرح است که باید با دقت کافی مورد بحث و بررسی قرار گیرد، کلمه به کلمه هر موضوعی جای بحث دارد.

گفتنی است در نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر روز سه‌شنبه ۳۱ فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد، قرار شد گفت‌وگوها در هفته آینده (این هفته) ادامه یابد.

در این نشست، روسای هیات‌های مذاکره کننده کشورهای طرف ‌برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفت‌وگوهای فنی و پیش‌نویس‌های اولیه متون و نحوه تداوم گفت‌وگوها پرداختند. در این نشست، کشورهای مشارکت کننده در برجام توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریم‌ها و هسته‌ای) هفته آینده یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفت‌وگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریم‌ها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود. هیأت‌ها پس از مشورت در پایتخت‌های متبوع خود، هفته آینده ضمن از سرگیری نشست کمیسیون مشترک برجام، گفت‌و‌گوهای فنی و کارشناسی را دنبال خواهند کرد.

معاون وزیر امور خارجه ایران در نشست روز سه‌شنبه کمیسیون مشترک برجام تصریح کرد: هیأت ایرانی هر زمان که روند گفت‌و‌گوها به سمت زیاده خواهی، وقت کشی و چانه زنی‌های غیرمنطقی برود، گفت‌و‌گوها را متوقف خواهد کرد.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز (دوشنبه) ششم اردیبهشت در نشست هفتگی با خبرنگاران از عزیمت تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه به وین خبر داد و گفت: هیأت ایرانی شرکت کننده در کمیسیون مشترک برجام امروز به وین عزیمت کرده و ان‌شاءالله ادامه گفت‌وگوها را در چارچوب کمیسیون آغاز خواهد کرد.

به گزارش فارس، دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد روز سه‌شنبه ۱۷ فروردین این گفت‌وگوها به صورت حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریم‌ها و هسته‌ای تشکیل و بررسی‌ها را انجام دهد. نتایج بررسی‌های این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأت‌های برای تنفس و مشورت‌ به پایتخت‌ها برمی‌گردند و مقرر شد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گردهم بیایند. این نشست با یک روز تاخیر به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا به کرونا در روز پنجشنبه ۲۶ فروردین برگزار و مقرر شد که نشست‌های کارشناسی به کار خود ادامه دهند. نشست کمیسیون مشترک برجام نیز روز شنبه ۲۸ فروردین ماه در وین برگزار شد و در این چند روز رایزنی‌ها در سطوح کارشناسی و کارگروه‌ها ادامه داشت. آخرین نشست هم روز سه‌شنبه ۳۱ فروردین ماه در وین برگزار و هیأت‌های توافق کردند که در هفته آینده (این هفته)‌ دوباره گفت‌وگوها را از سر بگیرند.

نقش نه چندان سازنده ای که سه کشور اروپایی در پیشبرد گفت وگوها دارند

اگرچه تیم آمریکایی در زمان برگزاری جلسات کمیسیون مشترک نظارت بر برجام و جلسات کارگروه های تشکیل شده در جریان اولین گفت و گوهای وین در این شهر حضور دارد، اما هیچ ارتباط مستقیمی بین آنها و ایران نیست. به خواسته طرف ایرانی، اروپایی ها نقش میانجی و پیام رسان را ایفا کرده اند و در این زمینه چندان قابل اطمینان نبوده اند. ایران همزمان با طرف های اروپایی، با متحدان چینی و روس خود نیز دیدار داشته و به گفته منابع آگاه از روند مذاکرات، فضا به گونه ای بوده که طرف آمریکایی نیز مجبور شده برای دستیابی به تصویری واضح تر از خواسته های ایران با تیم های روسی و چینی دیدار و گزیده همه شنیده های خود را جمع بندی کند.
گزارش ویژه دیپلماسی ایرانی از سنگ اندازی اروپایی ها در مذاکرات وین

دیپلماسی ایرانی: از ماه مه سال ۲۰۱۸ که رئیس جمهوری دونالد ترامپ از برجام خارج شد، اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی امضا کننده برجام موسوم به «ای ۳» (بریتانیا، آلمان و فرانسه) با انتقاد از ایالات متحده، همه تلاش خود را برای زنده نگه داشتن توافق به امید احیای آن با تصدی یک دموکرات بر کاخ سفید، به کار گرفتند. اما حالا که خبرهای مثبتی از وین شنیده می شود و حل اختلافات بین ایران و ایالات متحده محتمل به نظر می رسد، ای ۳ در ادامه ایفای نقش سازنده دو دل شده اند و دستورکار خود را دنبال می کنند. بی شک، منافع اقتصادی و امنیتی آنها در احیای هر چه زودتر برجام و بازگشت ایران به تعهدات هسته ای و پایان تحریم های یکجانبه آمریکاست؛ اما ظاهرا یک سری ملاحظات سیاسی آنها را به کارشکنی در روند مذاکرات وا داشته است.

عباس عراقچی، نماینده ارشد کشورمان در مذاکرات هسته ای امروز برای ادامه گفت و گوها راهی وین شد و از آنجا که مقامات ایرانی از جمله رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کرده اند که مذاکرات فرسایشی گزینه قابل قبولی برای ایران نیست، می شود اینطور برداشت کرد که گفت و گوها تا اندازه قابل قبولی پیش می روند که تیم مذاکراتی ایران مجددا راهی وین شده اند. برخی منابع آگاه حتی گفته اند که توافق تا ۹۰ درصد حاصل شده است: ایالات متحده با برچیدن تحریم های ناقض برجام موافقت کرده مذاکرات درباره چگونگی راستی آزمایی لغو تحریم ها و بازگشت ایران به تعهدات هسته ای توسط کارگروه های فنی در جریان است. ظاهرا آنچه هنوز مورد توافق قرار نگرفته، اصرار ایران بر بازگشت به وضعیت سال ۲۰۱۷ و پیش از خروج آمریکا از برجام است، در حالی که ایالات متحده می گوید همه تحریم های اعمال شده علیه ایران مرتبط با برجام نیستند و برخی پابرجا خواهند ماند.

در این میان، اگرچه تیم آمریکایی در زمان برگزاری جلسات کمیسیون مشترک نظارت بر برجام و جلسات کارگروه های تشکیل شده در جریان اولین گفت و گوهای وین در این شهر حضور دارد، اما هیچ ارتباط مستقیمی بین آنها و ایران نیست. به خواسته طرف ایرانی، اروپایی ها نقش میانجی و پیام رسان را ایفا کرده اند و در این زمینه چندان قابل اطمینان نبوده اند. جولین بارنز و الی گرانمایه در بازتابی از این شرایط در مقاله ای در شورای روابط خارجی نوشتند: «کشورهای اروپایی که خود طرفین برجام هستند، سیگنال های ضد و نقیضی درباره اولویت های خود می فرستند. اگرچه بارها گفته اند که می خواهند ایران و آمریکا به تعهدات برجامی خود بازگردند، اما در مواردی هم برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران اعمال فشار کرده اند. وزیر امور خارجه آلمان یک توافق گسترده تر را خواسته شده و ماکرون در آستانه سفر خود به عربستان سعودی از لزوم حضور همه متحدان منطقه ای در یک توافق هسته ای سخن گفته است.»

ایران همزمان با طرف های اروپایی، با متحدان چینی و روس خود نیز دیدار داشته و به گفته منابع آگاه از روند مذاکرات، فضا به گونه ای بوده که طرف آمریکایی نیز مجبور شده برای دستیابی به تصویری واضح تر از خواسته های ایران با تیم های روسی و چینی دیدار و گزیده همه شنیده های خود را جمع بندی کند.

در جریان مذاکرات منتهی به توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵، اروپایی ها به ویژه فرانسه با هدف دستیابی به امتیازات بهتر از جمله در زمینه تجاری، سنگ اندازی می کردند. این انگیزه همچنان در وین قابل مشاهده است. اروپایی ها می خواهند با دشوار کردن توافق بین ایران و آمریکا، نقش پررنگ تری ایفا و نام خود را در تاریخ جاودانه کنند. اما این، تنها انگیزه آنها نیست.

رئیس جمهوری جو بایدن از زمان کارزارهای انتخاباتی بارها از لزوم تمرکز بر رقابت با چین و رسیدگی به روسیه سخن گفته و اقداماتش از زمان تصدی کاخ سفید نشان می دهد که قصد دارد منابع آمریکایی را از خاورمیانه، بر دیگر اولویت ها متمرکز کند. دولت بایدن نیروها و تجهیزات آمریکایی را از عربستان سعودی خارج کرده، برچسب «گروه تروریستی» که ترامپ بر حوثی ها در یمن زده بود برداشته، از برنامه خود برای خروج نیروهای نظامی از افغانستان سخن گفته و با خروج نیروهای جنگی از عراق موافقت کرده است. حتی در تنش های اخیر بین اسرائیل و ایران، آمریکا آشکارا از حمله به نطنز فاصله گرفت و در جریان خبرهای جسته و گریخته درباره حملات به کشتی ها در دریاهای آزاد طرف رژیم صهیونیستی را نگرفت. بایدن به وضوح قصد دارد سیاست «گردش به شرق» رئیس جمهوری باراک اوباما را احیا کند.

اروپایی ها که در سال های ریاست جمهوری ترامپ و در میان اختلافات در دو سوی اقیانوس اطلس روابط عمدتا تجاری با روسیه و چین داشتند، اکنون نگران هستند که در این گردش به شرق رئیس جمهوری بایدن و تمایل او به چندجانبه گرایی، یک مرتبه دیگر بازیچه ایالات متحده شوند و پای آنها به رقابتی باز شود که قدرت پیروزی در آن را ندارند. خروج یکجانبه دولت ترامپ از برجام و تحمیل تحریم های ثانویه نشان داد که اروپا با ایفای نقش جهانی مستقل فاصله زیادی دارد. اکنون، در صورت رهایی دولت بایدن از مساله هسته ای ایران و درگیری های خاورمیانه، این سناریو می تواند در رابطه با روسیه و چین تکرار شود. از این رو، گزینه امن ای ۳ در حال حاضر و آن طور که از خبرهای ارسالی از وین بر می آید، درگیری بایدن در مساله هسته ای همزمان با تلاش برای جلوگیری از وخیم شدن شرایط است.

هیات‌های ایران، روسیه و چین: شرط ضروری بازگشت آمریکا به برجام؛ لغو یکجای تحریم‌ها
روسای هیات‌های ایران، روسیه و چین در نشستی سه جانبه درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریم‌های این کشور علیه ایران، خواستار لغو یکجای تحریم‌های آمریکا به عنوان یک شرط ضروری برای بازگشت به برجام شدند.

نشست سه جانبه هماهنگی میان روسای هیات‌های ایران، روسیه و چین در آستانه از سرگیری نشست‌های کمیسیون مشترک برجام روز سه‌شنبه در محل‌ نمایندگی دائم کشورمان در وین برگزار شد.

در این نشست، طرف‌ها با مرور آخرین وضعیت گفت‌وگوها درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریم‌های این کشور علیه ایران، خواستار لغو یکجای تحریم‌های آمریکا به عنوان یک شرط ضروری برای بازگشت این کشور به برجام شدند.

روسای هیات‌های جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین اشتراک نظر کامل سه هیات و ضرورت تداوم رایزنی و هماهنگی جدی به صورتی منظم و مستمر میان سه کشور در این مذاکرات را مورد تأکید قرار دادند.

در آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام که ۳۱ فروردین ماه در وین پایان یافت، کشورهای مشارکت‌کننده در برجام توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریم‌ها و هسته‌ای)، این هفته یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفت‌وگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریم‌ها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.