تاریخ انتشار : شنبه 9 مهر 1401 - 7:30
کد خبر : 113325

رمزگشایی از پیشنهاد جدید آمریکا به ایران

رمزگشایی از پیشنهاد جدید آمریکا به ایران

آرمان شرق-گروه بین الملل:اینکه آمریکایی‌ها در هر شرایطی با ایران ضدیت دارند، ملموس و غیرقابل‌انکار است.کاخ‌سفید با علمِ بر شرایط سختی که در ایران جاری است، دنبال این است که بعد از برجام، همچنان ایران را تحت‌فشار قرار بدهد و هر زمان که لازم دید، شرایطی را به جمهوری‌اسلامی تحمیل کند.

 

آرمان شرق-گروه بین الملل:اینکه آمریکایی‌ها در هر شرایطی با ایران ضدیت دارند، ملموس و غیرقابل‌انکار است. کاخ‌سفید با علمِ بر شرایط سختی که در ایران جاری است، دنبال این است که بعد از برجام، همچنان ایران را تحت‌فشار قرار بدهد و هر زمان که لازم دید، شرایطی را به جمهوری‌اسلامی تحمیل کند. پس باید گفت، طبیعی است که دولت ایران زیر بار خواسته‌شان نرود و همین عامل، برجام را از دسترس خارج می‌کند.

رمزگشایی از پیشنهاد جدید آمریکا به ایران

 

توافق هسته‌ای مساله‌ای بسیار برای نظام بین‌الملل است. موضوعی که هم برای ایران، هم برای آمریکا، هم برای اروپا و شاید بتوان گفت، برای نظام بین‌الملل اهمیتی ویژه دارد. شاید به‌همین دلیل است که «مثبت» یا «منفی» بودن مذاکرات نه تنها فقط به بحث‌های رد و بدل شده در دور میز مذاکره، بلکه به مناسبات جهان ربط پیدا می‌کند. یعنی حتی لابی و تلاش‌های اسراییل، نگاه و خواست کشورهای منطقه و … هم در احیا یا مفغول ماندن توافق تاثیر دارند. دقیقا به‌همین دلیل است، این موضوع بالا و پایین‌های زیادی به خود دیده است. به‌طوریکه در ماه گذشته و بعد از پاسخ آمریکا و ایران به متن پیشنهادی اتحادیه‌اروپا برجام در یک‌قدمی بازگشت بود. اما بعد از چند هفته و پاسخ کاخ‌سفید به تهران، دوباره ابهام به فضای هسته‌ای برگشت. همچنین در نشست سازمان‌ملل هم تحرک‌ها و اظهارنظرهایی متناقض رد و بدل شد تا مشخص شود، بازگشت طرفین به توافق ۲۰۱۵ اگر محال نباشد، حتما دشوار است.
بسته جدید برجامی آمریکا
درست در زمانی که ابراهیم‌رئیسی سوار بر هواپیما در مسیر بازگشت از نیویورک بود، خبری مبنی بر « در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، بسته پیشنهادی برجام را به ایران ارائه کرده است.» مخابره شد. در ادامه الجزیره به نقل از دستیار وزیر خارجه آمریکا مدعی شد، ما بسته پیشنهادی خوبی را در اختیار ایران قرار داده ایم، اما ایران موضوعاتی را مطرح کرد که مرتبط با توافق هسته ای نیست. همین پیشنهاد مبهم و اینکه آمریکایی‌ها اشاره‌ای به جزئیات بیشتر اظهارات او نکرده‌اند،  شک و تردیدها را نسبت به اراده ایران و آمریکا برای توافق بیشتر کرد.
طرح پنهان ماکرون برای برجام
یکی از خبرهای مهم اجلاس‌سالانه سازمان‌ملل «طرح ماکرون برای برجام» بود. طرحی ابهامات جدیدی به موضوع اضافه کرد. در واقع اینکه رئیس‌جمهوری فرانسه چه طرحی در نظر دارد و‌ واکنش ایران به این طرح چه خواهد بود، سئوالی است که پاسخش مبهم است. البته ماکرون در دوره ترامپ هم طرحی مبنی بر راه‌اندازی خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری تضمین شده با نفت ایران، شامل تعهد ایران به گفت‌وگوهای منطقه‌ای در آینده است. که به‌واسطه تفکر ضد برجامی ترامپ مغفول ماند.
آماده گفت‌وگوی مستقیم با ایران هستیم
در شرایطی که ذهنیت‌ها رای به مسکوت ماندن برجام می‌دادند، اظهارنظری از سوی آمریکا امیدها را تا حدی افزایش داد.
«رابرت مالی» با گفتن اینکه «آماده گفت‌وگوی مستقیم با ایران هستیم» ظاهرا تلاش داشته تا چراغ‌سبزی از سوی کشورش برای تفاهم نشان بدهد. البته نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران با اشاره به عدم آمادگی ایران برای مذاکره مستقیم گفته است، مذاکره با کشوری که از گفتگو با ما امتناع می‌ورزد، دشوار است؛ که همه چیز را دشوارتر، زمان‌بر و مستعد سوءتفاهم کرده است. ما آماده گفتگوی مستقیم هستیم ولی آنها نیستند. مالی همچنین افزود: اکنون سرنوشت مذاکرات به تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی وابسته است، که ربطی به توافق هسته ای ندارد. درهای ما [برای پذیرش ایران] باز است اگر بخواهند عبور کنند.
این ادعاها در حالی است که پیشتر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس اتمی با اشاره به دیدار خود با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرده بود که گفتگوها با ایران درخصوص موضوعات پادمانی ازسر گرفته شد.
آماده ایم مراحل اجرایی توافق را اعلام کنیم
در ادامه تحرکات برجامی، وزیر امورخارجه با گفتن اینکه « اگر طرف آمریکایی چارچوب‌های کاملا منطقی ایران را در تبادل پیام ها بپذیرد، آمادگی داریم در اولین فرصت، وزرای خارجه کشورهای طرف برجام در وین جمع شوند و پایان مذاکرات و شروع مراحل اجرایی توافق را اعلام کنیم» نشان داد،‌ ایران برای توافق همچنان اصرار دارد، شرط‌هایش جدی گرفته شود. اتفاق‌ها و مشاهدات طوری است که نه می‌‌توان احیای برجام را محتمل دانست‌ و نه می‌توان رای به بن‌بست مذاکرات داد. در واقع پیچیدگی موضوع به‌حدی رسیده است که کار را برای «مشخص شدن مساله» دشوار کرده است.
آمریکا دنبال محدود کردن ایران است
مهدی مطهرنیا درباره بسته پیشنهادی آمریکا به ایران اظهار داشت: ایالات‌متحده اساسا با برجسته بودن ایران در جهان مشکل دارد و به‌همین دلیل سعی‌اش این است به بهانه برجام، جمهوری‌اسلامی را به قدری محدود کند که در نظام بین‌الملل بازیگری عادی باشد. تحلیلگر مسایل بین‌الملل ادامه داد:‌ آمریکایی‌ها پیشنهادات‌شان را به‌طور ظریف مطرح می‌کنند و به‌طور قطع پیشنهادشان در راستای این خواهد بود که برای برداشتن تحریم‌ها امتیاز حداقلی به ایران بدهد. مهدی‌مطهرنیا در پایان گفت: اینکه آمریکایی‌ها در هر شرایطی با ایران ضدیت دارند، ملموس و غیرقابل‌انکار است. کاخ‌سفید با علمِ بر شرایط سختی که در ایران جاری است، دنبال این است که بعد از برجام، همچنان ایران را تحت‌فشار قرار بدهد و هر زمان که لازم دید، شرایطی را به جمهوری‌اسلامی تحمیل کند. پس باید گفت، طبیعی است که دولت ایران زیر بار خواسته‌شان نرود و همین عامل، برجام را از دسترس خارج می‌کند.
مشکل آمریکا نفوذ منطقهای ایران است
فریدون‌مجلسی، در گفت‌وگویی کوتاه با «آرمان‌امروز» احیای برجام را امری محال می‌داند. دیپلمات پیشین در ادامه گفت:‌ واقعیت چیزی جز این نیست که هم آمریکا و هم ایران نمی‌خواهند از مواضع‌شان عقب‌نشینی کنند و به‌همین دلیل باید گفت، توافق هسته‌ای به امری بعید تبدیل شده است. در واقع هر دو طرف نمی‌خواهند زیر بار مسئولیت شکست مذاکرات بروند و به‌همین دلیل به فرسایشی شدن موضوع رضایت داده‌اند. این مساله را نباید نادیده بگیریم که مشکل آمریکا، نفوذ منطقه‌ای ایران است. در واقع بایدن هم مثل روسای‌جمهور آمریکا همه تلاش‌اش را به کار می‌گیرد تا ایران در منطقه دخالتی نداشته باشد. به‌هرحال تحرکات منطقه‌ای ایران در عراق، سوریه و لبنان با منافع اسرائیل در تضاد کامل است که این از نظر آمریکایی‌ها غیرقابل قبول است. او همچنین افزود: مساله چیزی جز این نیست که ساختار ایالات‌متحده با تاثیرگذار ایران در خاورمیانه مشکل دارد و حتی می‌توان گفت، اگر برجام به توافق ۲۰۱۵ هم برگردد، آمریکا همچنان ایران‌ستیزی را پیگیری خواهند کرد تا بلکه جمهوری‌اسلامی کاری با اسرائیل نداشته باشد. با این توضیح که این امر به‌هیچ‌وجه و تحت هیچ شرایطی مورد پذیرش ساختار قدرت در ایران نخواهد بود. مجلسی ادامه داد: مشخصا دولت رئیسی هیچ اعتقادی به برجام ندارد و با اینکه کشور درگیر گرفتاری‌های زیادی است، همچنان نسبت به توافق با آمریکا بدبینی در ایران وجود دارد. دولتی‌ها اگر واقعا دنبال حل مساله بودند، با آمریکایی‌ها دور یک میز می‌نشستند و مشکلات را رفع می‌کردند. اینکه آقای رئیسی برود و در سازمان‌ملل از عدالت‌محوری در جهان صحبت کند،‌ هیچ دردی را درمان نخواهد کرد و باید اقدامی عملی برای تفاهم انجام داد. وی توضیح داد: باید این را در نظر بگیریم، ایران نسبت به‌‌آمریکا احتیاج بیشتری به برجام دارد تا از این طریق رفع تحریم‌ها، مشکلات عدیده‌‌ای که‌‌ آسایش را از جامعه سلب کرده است،‌ رفع کند. اینکه از نیاز اروپا به گاز ایران گفته می‌شود،‌ نمی‌تواند برداشتی دقیق باشد. چرا که اروپایی‌ها می‌‌توانند به‌راحتی از طریق عربستان و امارات نیازشان را مرتفع کند. اصرار اروپایی‌ها برای خرید انرژی از ایران دلیلی به غیر از تنوع در بازار ندارد که این نمی‌تواند انگیزه‌ای برای تفاهم برای آنها باشد. فریدون مجلسی در پایان گفت: تا زمانیکه ایران نتواند آمادگی لازم برای مذاکره مستقیم را برای خود ایجاد کند،‌ گره برجام باز نخواهد شد.
آمریکا مانع توافق است
احمدبخشایش در گفت‌وگو با «آرمان‌امروز» اظهار داشت: مانع‌تراشی‌های آمریکا دلیل اصلی ابهام در مذاکرات هسته‌ای است. در واقع کاخ‌سفید به‌دلیل سیاست‌ ایران‌هراسی ایران و همچنین لابی اسرائیل تمایلی برای حل مساله هسته‌ای ندارد تا بتواند‌ از این طریق همچنان ایران را تحت تحریم‌های ظالمانه قرار بدهد.
کارشناس مسایل بین‌‌الملل درباره پالس‌های مثبتی این‌روزها گفت: اگر کمترین شناختی از دکترین آمریکا داشته باشیم، باید بدانیم رویکرد کاخ‌سفید در قبال چه در دوره دموکرات‌ها و چه در برهه‌ای که جمهوری‌خواهان روی کار هستند، چیزی جز ایران‌هراسی و تحمیل هزینه‌های گزاف به مردم ایران نیست. به‌همین دلیل اینکه رابرت‌مالی از آمادگی کشورش برای مذاکره مستقیم با ایران خبر می‌دهد، در واقع با هدف گمراه‌کردن افکار است و حتما آنها حاضر به پذیرش شرط‌های منطقی ما نخواهند شد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.